Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΒΟΥΛΗ

«Η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια»

Εικόνα του άρθρου «Η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2020, 19:04
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπογράφει με τον τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Νίκο Φίλη και άλλους 51 συναδέλφους της, ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 13% σε σχέση με το 2020 και κατά 8% σε σχέση με το 2019, όπως αναφέρουν.

Στην ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση της τακτικής χρηματοδότησης για το 2021, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας διατείνεται πως η κατανομή των κονδυλίων γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (ν.4653/2020) και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως «η μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ συνιστά απαξίωση και ανατροπή του δημοσιονομικού κεκτημένου των τελευταίων ετών, αποτυπώνοντας την κυβερνητική πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ο΄τι «αρνείται να στελεχώσει τα ιδρύματα, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που προβλέπει τον κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις των μελών ΔΕΠ».

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση «να αυξήσει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, διατηρώντας ως ελάχιστους τους αυξητικούς ρυθμούς της τριετίας 2016-2019. Τέλος, ζητούν την άμεση επαναπροκήρυξη των περίπου 1.000 θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώθηκαν τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back