Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα ανοχύρωτα σχολεία»

Εικόνα του άρθρου «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα ανοχύρωτα σχολεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2021, 19:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων».

Τονίζουν ακόμα ότι ειδικά στα αστικά κέντρα, οι τάξεις έχουν 18-30 μαθητές και ότι το Υπουργείο Παιδείας «δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού. Αντιθέτως, πέρυσι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμα και στην πυρόπληκτη Εύβοια».

Συμπληρώνουν ακόμα ότι τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν με μόνο όπλο το εμβόλιο, αλλά και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στην Ελλάδα, μόνο το 5.1% των μαθητών έχει εμβολιαστεί.

«Άλλα ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης, ούτε επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε -φυσικά- αραίωση των μαθητών» αναφέρουν.

Θυμίζουν ότι η «Επιτροπή Ειδικών  είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών - κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη».

Οι τομεάρχες Παιδείας καλούν το υπουργείο, «έστω και την ύστατη στιγμή, να δείξει ότι κατανοεί τις συνθήκες και αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του έναντι των μαθητών και εκπαιδευτικών, που έχουν μείνει μακριά από τα σχολεία τους σχεδόν επί ενάμιση χρόνο», καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων «να συγκαλέσουν κοινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων, παρότι το αρνείται η κυβέρνηση».

(φωτό αρχείου)



Επίσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου


Στο μεταξύ, η κα Τζούφη επισκέφθηκε την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, μαζί με την υπεύθυνη της θεματικής Παιδείας στη νομαρχιακή Ιωαννίνων Χαρά Τριανταφύλλου. Συναντήθηκαν με το διευθυντή Κώστα Καμπουράκη και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κας Τζούφη, «κοινή διαπίστωση αποτέλεσε πως τα σχολεία πρόκειται να λειτουργήσουν με ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας για τρίτη συνεχή χρονιά».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι το υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει ούτε για αξιόπιστο μηχανισμό ιχνηλάτησης, ούτε για επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε για αραίωση των μαθητών.

Επίσης, η κα Τζούφη αναφέρει ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στην τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών και ότι εκκρεμούν ζητήματα όπως η μετακίνηση των μαθητών, η έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, όπως και η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στις εκπαιδευτικές δομές.

Η κα Τζούφη είπε μεταξύ άλλων ότι «η φετινή χρονιά προβλέπεται δυσκολότερη τόσο λόγω της μετάλλαξης Δ, όσο και των αποφάσεων της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με το κλείσιμο των τμημάτων αν και μόνο νοσεί το 50% των μαθητών, γεγονός που θα συμβάλει στη μεγάλη διασπορά της νόσου», ενώ η κα Τριανταφύλλου συμπλήρωσε ότι πρέπει «να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα ολιγομελή τμήματα και τις Ομάδες Προσανατολισμού, τονίζοντας πως κάθε σχολείο χρήζει ειδικής μεταχείρισης και όχι εφαρμογής οριζόντιων μέτρων σε βάρος των μαθητών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back