ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η… «κρουσματομαχία» και οι επιπτώσεις της

Εικόνα του άρθρου Η… «κρουσματομαχία» και οι επιπτώσεις της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2020, 19:14
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από τη μέρα που τέλειωσαν τα πανηγύρια περί «νίκης επί της πανδημίας» μέχρι τώρα, που η Ήπειρος, διατηρεί μεν την καλύτερη εικόνα σε σχέση με όλες τις άλλες Περιφέρειες, αλλά έχει καθημερινή παρουσία στα δελτία του ΕΟΔΥ, η «παραφιλολογία» είναι δυστυχώς επικρατούσα.

Την έχει συντηρήσει, τόσο ο ΕΟΔΥ με την ασυνεπή του γενικά ανταπόκριση στο αίτημα (και αναγκαιότητα) της ενημέρωσης, αλλά και τη… «μετρημένη» του παρουσία (συνήθως απουσία) από τα σημεία ενδιαφέροντος, όσο και άλλες αρχές και υπηρεσίες.

Εδώ και μερικές μέρες παρουσιάζονται κρούσματα στην Αγία Ελένη (τα πιο πρόσφατα νέα κάνουν λόγο για άλλα έξι θετικά σήμερα) και ο περιφερειάρχης εγκαλεί την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ που εργάζονται «να κάνουν τα πρέποντα», χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά και αφήνοντας την εντύπωση ότι «πρέποντα» δεν γίνονται. Προκαλεί τη δυσαρέσκεια μεν, των οργανώσεων, που μέχρι στιγμής πάντως, επιλέγουν να μην την εκφράσουν δημόσια. Από την άλλη βέβαια είναι ένα σοβαρό ζήτημα η έκταση που έχουν πάρει τα κρούσματα εντός της δομής. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε… αποκηρύξει τον ΕΟΔΥ, το περασμένο καλοκαίρι και είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να ανακοινώνει αυτή τα κρούσματα, λέγοντας αρχικά ότι είχε επιτευχθεί η σχετική συμφωνία. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, με βασικό επιχείρημα ότι δεν το επιτρέπει η 6η ΥΠΕ.

Έτσι και αλλιώς, ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων το καλοκαίρι, έχει εκθέσει τις αρμόδιες αρχές.  Το βασικό, τοπικιστικό μέλημα «μη φανεί ότι έχουμε κρούσματα και δεν έχει έρθει ο κόσμος» βυθίστηκε σε μεγάλο βαθμό υπό το βάρος των εξελίξεων, μαζί με το τουριστικό εγχείρημα.

Την ίδια ώρα όμως, που στην Ήπειρο η «διαρροή» δίνει και παίρνει, από επίσημους φορείς που πρόθυμα σηκώνουν ανεπίσημα τηλέφωνα για ένα θέμα, για το οποίο (θα το ξαναπούμε), η ενημέρωση πρέπει να είναι μια, υπεύθυνη, ακριβής και αρμόδια (και δεν είναι…), η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση.

Κάθε μεσημέρι, το αρμόδιο συντονιστικό όργανο ανακοινώνει μέσω της ιστοσελίδας της τον αριθμό θετικών τεστ του προηγούμενου 24ωρου, (από 14.00 σε 14.00), αναλυτικά ανά νομό, με προέλευση (ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας υγείας) και αν συνδέονται με γνωστή συρροή. Είναι μια σαφώς πιο υπεύθυνη διαχείριση, για ένα θέμα σοβαρό και λεπτό. Λεπτό, γιατί οι λανθασμένοι και βεβιασμένοι χειρισμοί, μπορούν να «κεντρίσουν» τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα αποτελέσματα να είναι πάρα πολύ άσχημα, στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back