ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Κράψη, ένας πατριάρχης και ένας «φοβερός κλονισμός»

Εικόνα του άρθρου Η Κράψη, ένας πατριάρχης και ένας «φοβερός κλονισμός»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2023, 18:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις δυτικές πλαγιές του Λάκμου, βρίσκεται η Κράψη, ένα χωριό που απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

«Ο πρώτος του χωρίου τούτου πυρήν οφείλεται εις την μετανάστευσιν και την εγκατάστασιν αυτόθι 40-50 οικογενειών του εν τω τμήματι Δροπόλεως Γράψ ένεκα φοβερού εκεί κλονισμού κατά τον ΙΣΤ’ αιώνα» αναφέρει ο λόγιος του 19ου αιώνα Ιωάννης Λαμπρίδης στα «Μαλακασιακά» του.

Τέσσερις αιώνες μετά, η Κράψη έμελλε να υποστεί έναν άλλον φοβερό κλονισμό. Ήταν ένα από τα χωριά που χτυπήθηκαν πολύ από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, την Πρωτομαγιά του του 1967. Ο σεισμός αυτός είχε προκαλέσει σοκ και μια έντονη συναισθηματική φόρτιση στον τοπικό Τύπο: «Τα ηρωικά Κράψια (σ.σ. Κράψη) που δεν μπόρεσε να τα ξεκληρίση κανένας από τότε που χτίστηκαν εκεί πάνω στις πλαγιές των βουνών του Περιστερίου και κράτησαν υπερήφανα την ελληνική σημαία και την εθνική ιδέα, τα εδάμασε και τα εξαφάνισε δυστυχώς ο σεισμός».

Πολλοί Κραψίτες έφυγαν αναγκαστικά από τον τόπο τους και, μέσω ενός προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, μετακόμισαν στον οικισμό των Σεισμοπλήκτων, στα Γιάννενα.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Όσον αφορά την ονομασία του χωριού, ο λόγιος και ιστορικός του 19ου αιώνα Παναγιώτης Αραβαντινός παραθέτει και έναν δεύτερο τύπο: Κράψι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Ευ. Οικονόμου, το τοπωνύμιο «Κράψη» προέρχεται πιθανότατα από αλβανική λέξη που σημαίνει «βράχος» («Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική Εξέταση»).

Από την Κράψη, καταγόταν ο πατριάρχης Ιωάσαφ ο Β’ που αποκαλούνταν «Μεγαλοπρεπής». Επί των ημερών του, κατά τον 16ο αιώνα, έγινε και η ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κράψης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΚΡΑΨΙΤΗΣ
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΗ . Ο '' ΒΡΑΧΟΣ'' ΤΗΣ ΚΡΑΨΗΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ .... ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ... Η ΚΡΑΨΗ ΗΡΩΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ . ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 . ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ .... ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΚΡΑΨΙΤΕΣ ΠΟΥ ''ΜΑΤΩΣΑΝΕ '' ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ .... ΤΟΠΟΣ ΦΤΩΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ ... ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 200 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ '' ΒΡΑΧΟ '' ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ . ΠΡΙΝ ΤΑ ΣΒΗΣΕΙ Η ΛΗΣΜΟΝΙΑ ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back