ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας οικουμενικός πατριάρχης στη θέση μιας βασίλισσας, στο Κάστρο

Εικόνα του άρθρου Ένας οικουμενικός πατριάρχης στη θέση μιας βασίλισσας, στο Κάστρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2023, 10:53
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κάπου το 1960, η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων αποφάσισε να ανατάξει τις ονομασίες των οδών του Κάστρου.

Χρειάστηκαν πέντε συνολικά συνεδριάσεις για να βγει το τελικό αποτέλεσμα, οι οποίες έγιναν από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του συγκεκριμένου έτους.

Τελικά, αρκετά ονόματα παρέμειναν ίδια, άλλα διορθώθηκαν και άλλα, άλλαξαν.

Ένα από αυτό ήταν της οδού Ιωάσαφ. Για την ακρίβεια, ο Ιωάσαφ ο Β’ ο Μεγαλοπρεπής, «κέρδισε» τον δρόμο στο Κάστρο από τη δέσποινα της Ηπείρου, Μαρία Αγγελίνα ή Αγγελική, Δούκαινα Παλαιολογίνα.

Οι δρόμοι του Κάστρου παραδοσιακά, μέχρι και σήμερα, φέρουν τα ονόματα παλιών ηγεμόνων, με οικογενειακές ιστορίες απίθανου μυστηρίου, δολοπλοκίας και συχνά, βιαιότητας.

Η Αγγελική Παλαιολογίνα όμως ήταν μια αναγνωρισμένη εξαίρεση. Αναφερόταν γενικά ως ιδιαίτερα αγαπητή στον λαό των Ιωαννίνων, που, όταν πέθανε ο (αντιπαθητικός) σύζυγός της, Θωμάς Πρελούμποβιτς, την ανακήρυξη κυβερνήτη. Η ίδια προτιμούσε τον τίτλο της βασίλισσας.

Επίσης, ενδέχεται να συνέβαλε στη δολοφονία του Πρελούμπου, καθότι την κακομεταχειριζόταν.

Όλα αυτά, κάπου μεταξύ 1360-1390.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Ιωάσαφ προέκυψε περίπου 150 χρόνια αργότερα, στην Κράψη. Εκεί γεννήθηκε και, χάρη στην οικογενειακή περιουσία, σπούδασε γλώσσες και εκκλησιαστική μουσική.

Ο Ιερεμίας ο Α’, ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα, τον χειροτόνησε Μητροπολίτη Ανδρανουπόλεως, το 1535. Όταν δολοφονήθηκε ο Γαλατιανός –ο Διονύσιος Β’, πατριάρχης Κωνσταντινούπολης- τον διαδέχθηκε, με τη στήριξη των κατοίκων του Γαλατά.

Έτσι λοιπόν, ο ιερέας από την Κράψη έγινε πατριάρχης Κωνσταντινούπολης για περίπου μια δεκαετία.

Το 1565, ο Ιωάσαφ καθαιρέθηκε από το αξίωμά του, ως «σιμωνιακός», κατά μια έννοια ως συμμέτοχος δωροδοκίας. Τότε ο Ιωάσαφ αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος, ζήτησε και πέτυχε την επανεξέταση της υπόθεσης και αποκαταστάθηκε στη Μητρόπολη Ανδριανουπόλεως, όπου και πέθανε.

…και περίπου 400 χρόνια αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων έδωσε το όνομα του οικουμενικού πατριάρχη σε ένα δρόμο του Κάστρου, που μέχρι τότε, είχε το όνομα μιας βασίλισσας του οίκου των Νεμανιδών…  

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα άρθρα της στήλης, με τις ονομασίες των δρόμων των Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back