Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι»

Εικόνα του άρθρου «Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2021, 18:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από τις πυρκαγιές υπενθύμισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων Σάββας Δημητριάδης.

«Η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα, είναι εδώ και αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί μια δικαιολογία, ένα άλλοθι. Αντιθέτως πρέπει να κατανοηθεί πλήρως τόσο στην επιστημονική της διάσταση όσο και στις καταστροφικές της συνέπειες, οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές ώστε  προετοιμαστούμε επαρκώς, για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, που θα είναι πολύ συχνά το επόμενο διάστημα.  Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί λοιπόν να επικαλείται την κλιματική αλλαγή είτε ως δικαιολογία είτε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους κρύβοντας τις δικές του ευθύνες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αγνόησε τα σχέδια «που αρχίσαμε να ετοιμάζουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση  το πόρισμα  (πόρισμα Γκολντάμερ) της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών που αποτύπωνε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα». 

Εκτίμησε ότι απαιτείται εδώ και τώρα αλλαγή προτεραιοτήτων και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρόληψης των καταστροφών  και προστασίας  του περιβάλλοντος. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε την πρόταση με τα 7 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ: κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων με απαγόρευση κάθε αλλαγής χρήσης γης, εκπόνηση εθνικού σχεδίου 10ετίας για την κλιματική κρίση, αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ, υιοθέτηση της πρότασης νόμου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, εκπόνηση τοπικών σχεδίων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, επανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, άμεση εκπόνηση σχεδίου αποζημιώσεων και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των περιοχών.

«Το αύριο για να είναι ελπιδοφόρο και να μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια απαιτεί κυβερνήσεις οι οποίες δεν θα επενδύουν στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος αλλά κυβερνήσεις που μαθαίνουν από τα λάθη και τις αστοχίες, εκτιμούν  τους κίνδυνους και τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης και της κλιματικής αλλαγής, επενδύουν στην πρόληψη,  ενισχύουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και προστατεύουν τα οικοσυστήματα» κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Δημητριάδης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back