Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα εκτόξευσε το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-16

Εικόνα του άρθρου Η Κίνα εκτόξευσε το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-16
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2023, 13:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-16, στέλνοντας τρεις αστροναύτες στο διαστημικό της σταθμό για μια πεντάμηνη αποστολή.

Το διαστημικό σκάφος, Shenzhou-16, ή «Θεϊκό Σκάφος», και οι τρεις επιβάτες του απογειώθηκαν πάνω σε έναν πύραυλο Long March-2F από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Jiuquan στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα.

Περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Shenzhou-16 αποκολλήθηκε από τον πύραυλο και εισήλθε στην καθορισμένη τροχιά του. Τα μέλη του πληρώματος είναι σε καλή κατάσταση και η εκτόξευση είναι μια πλήρης επιτυχία, δήλωσε η CMSA.

Οι αστροναύτες του Shenzhou-16 θα αντικαταστήσουν το τριμελές πλήρωμα του Shenzhou-15, το οποίο έφτασε στο διαστημικό σταθμό στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο σταθμός, που αποτελείται από τρεις μονάδες, ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους μετά από 11 επανδρωμένες και μη αποστολές από τον Απρίλιο του 2021, ξεκινώντας με την εκτόξευση της πρώτης και μεγαλύτερης μονάδας, του κύριου χώρου διαβίωσης του σταθμού.

Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την επέκταση του μόνιμα κατοικημένου διαστημικού σταθμού της, με την επόμενη μονάδα να προβλέπεται να συνδεθεί με τον σημερινό διαστημικό σταθμό σε σχήμα Τ, ώστε να δημιουργηθεί μια δομή σε σχήμα σταυρού.

Με πληροφορίες από Reuters, Xinhua. Φωτογραφία: Xinhua

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back