ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Αποστολή υψηλού ρίσκου στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Αποστολή υψηλού ρίσκου στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2024, 10:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κίνα θα στείλει τις επόμενες ημέρες ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο σε ένα ταξίδι μετ' επιστροφής στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, στην πρώτη από τις τρεις τεχνικά απαιτητικές αποστολές που θα ανοίξουν το δρόμο για την πρώτη κινεζική προσεδάφιση με πλήρωμα και μια βάση στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Από την πρώτη αποστολή Chang'e το 2007, που πήρε το όνομά της από τη μυθική κινεζική θεά της σελήνης, η Κίνα έχει κάνει άλματα προόδου στη σεληνιακή εξερεύνηση, μειώνοντας το τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Το 2020, η Κίνα έφερε δείγματα από την κοντινή πλευρά της σελήνης, στην πρώτη ανάκτηση δείγματος εδώ και τέσσερις δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με ασφάλεια ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Γη από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αναμένεται να εκτοξεύσει το Chang'e-6 χρησιμοποιώντας το εφεδρικό διαστημικό σκάφος από την αποστολή του 2020 και να συλλέξει χώμα και πετρώματα από την πλευρά της σελήνης που είναι μόνιμα στραμμένη μακριά από τη Γη.

Χωρίς άμεση οπτική επικοινωνία με τη Γη, το Chang'e-6 θα πρέπει να στηριχθεί σε μια πρόσφατα αναπτυγμένη δορυφορική αναμετάδοση σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της 53ήμερης αποστολής του.

Η ίδια δορυφορική αναμετάδοση θα υποστηρίξει τις μη επανδρωμένες αποστολές Chang'e-7 και 8 το 2026 και το 2028, αντίστοιχα, όταν η Κίνα θα αρχίσει να εξερευνά το νότιο πόλο για νερό και να κατασκευάσει ένα υποτυπώδες παρατηρητήριο μαζί με τη Ρωσία. Η Κίνα στοχεύει να στείλει τους αστροναύτες της στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Τα σχέδια του Πεκίνου έχουν ανησυχήσει τη NASA, της οποίας ο διοικητής, Μπιλ Νέλσον, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα διεκδικήσει τους υδάτινους πόρους ως δικούς της. Το Πεκίνο λέει ότι παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με όλα τα έθνη για την οικοδόμηση ενός «κοινού» μέλλοντος.

Η NASA απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία από οποιαδήποτε συνεργασία, άμεση ή έμμεση, με την Κίνα.

Στο πλαίσιο του ξεχωριστού προγράμματος Artemis υπό την ηγεσία της NASA, Αμερικανοί αστροναύτες θα προσγειωθούν κοντά στο νότιο πόλο το 2026, οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι από το 1972.

Φωτογραφία αρχείου: South China Morning Post/CCTV

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back