Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σταύρου Τζίμα «Η Κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» παρουσιάστηκε χθες σε μια κατάμεστη αίθουσα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». Μια παρουσίαση με πολύ έντονες προσωπικές στιγμές για τον συγγραφέα, αφού την εκδήλωση παρακολούθησε και ο δάσκαλός του στο δημοτικό σχολείο.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Βαγγέλης Αργύρης, πρώην βουλευτής και υπουργός, ο Ηλίας Σκουλίδας, καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρούσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, τον οποίο και ανέγνωσε στο κοινό η κα Στρατσιάνη.
Ο Γιώργος Κυρούσης, αφού παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα αναφέρθηκε περιληπτικά στο βιβλίο τονίζοντας ότι «περιέχει μαρτυρίες απλών ανθρώπων στην Βοσνία, το Κόσοβο, και την ΠΓΔΜ, όπως τις κατέγραψε ο συγγραφέας στα είκοσι πέντε χρόνια που καλύπτει βαλκανικά ρεπορτάζ, αλλά και ηγετών όλων των πλευρών που πρωταγωνίστησαν στην γιουγκοσλαβική κρίση».
«Το βιβλίο είναι μια γλαφυρή αφήγηση των συγκλονιστικών γεγονότων που βύθισαν την Γιουγκοσλαβία στο αίμα και απείλησαν με ανάφλεξη όλη της περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε ο Βαγγέλης Αργύρης.
«Δεν είναι από τα βιβλία που γράφονται σε ένα γραφείο», συνέχισε ο κ. Αργύρης, «είναι ένα μακρύ ρεπορτάζ με τη ματιά ενός δημοσιογράφου που βίωσε το δράμα των ανθρώπων, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη, συνομίλησε με πρωταγωνιστές της τραγωδίας, πληροφορήθηκε παρασκήνια, βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με κινδύνους».
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
Όπως είπε ο κ. Αργύρης ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε ή το σύστημα κατέρρευσε. Το λέει ξεκάθαρα ο Στ. Τζίμας: το γιουγκοσλαβικό πείραμα απέτυχε γιατί δεν λειτούργησε σε συνθήκες δημοκρατίας.
Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά κάνει ο συγγραφέας στην ελληνική στάση απέναντι στη γιουγκοσλαβική κρίση, την οποία με στοιχεία χαρακτηρίζει συναισθηματική, άστοχη και εν τέλη επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η επίσημη εξωτερική πολιτική, η πλειοψηφία των ΜΜΕ, η Εκκλησία, η κοινωνία συντάχθηκαν με την σερβική πλευρά.
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Αργύρης, με αφορμή το βιβλίο και απευθυνόμενος στο κοινό, ζήτησε συγνώμη «γιατί ήμουν κι εγώ που συμμετείχαν στους φορείς, που τρέχαμε να φέρουμε τον Κάρατζιτς εδώ στην Ελλάδα σαν σωτήρες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Ηλίας Σκουλίδας. Ο ιστορικός αναφέρθηκε πρώτα στο πλαίσιο το οποίο κινείται ο συγγραφέας και κατόπιν στα οκτώ ερωτήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο προκειμένου να δομήσει το λόγο για το τέλος της Γιουγκοσλαβίας: ρόλος του Τίτο, «Μακεδονικό», Βοσνία και ελληνική εμπλοκή, Κόσοβο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας, ελληνική πολιτική παρέμβαση στα τεκταινόμενα, προσωπικότητα Μιλόσεβιτς, δολοφονία Ζόραν Τζίντζιτς.
Τέλος ο συγγραφέας μίλησε για τον δημοσιογράφο υποστηρίζοντας ότι «εμείς οι δημοσιογράφοι δεν γράφουμε την αλήθεια, γράφουμε αυτά που ξέρουμε, αυτά που μαθαίνουμε, αυτά που βλέπουμε» και μεταφέροντας διάφορα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα: γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο.
•Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σταύρου Τζίμα «Η Κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.