Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Καλών Τεχνών Ιωαννίνων βγαίνει στον δρόμο

Εικόνα του άρθρου H Καλών Τεχνών Ιωαννίνων βγαίνει στον δρόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2023, 09:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η σχολή Καλών Τεχνών των Ιωαννίνων, με απόφαση του συλλόγου φοιτητών, καλει σε πορεία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, από την Ακαδημία.

Η αιτία δεν είναι άλλη από την πρόβλεψη του ΠΔ 85/2022 για τον καλλιτεχνικό κόσμο, που στην πράξη υποβαθμίζει τα πτυχία τους σε μισθολογικό επίπεδο αποφοίτου λυκείου.

Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη έχει καλέσει τους εκπροσώπους τους ο πρωθυπουργός, καθώς η κοινωνική πίεση πλέον είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συνεχή και εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και των φίλιων ΜΜΕ να διαβάλλουν την αξιοπιστία των αιτημάτων και των αιτιάσεων των καλλιτεχνών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί διαμαρτύρεται ο καλλιτεχνικός κόσμος

Οι φοιτητές-τριες της Καλών Τεχνών Ιωαννίνων βλέπουν το ΠΔ85/2022 «ως μια συνέχεια της συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων σπουδών και της επακόλουθης προώθησης ιδιωτικών ιδρυμάτων. Αυτό ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, καθώς έτσι αποκλείονται άτομα τα οποία δεν έχουν είτε την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια (για να εισαχθούν στη τριτοβάθμια) είτε αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολών» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και ζητούν την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

Επίσης, ζητούν παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων, κρατικών υποτροφιών και φοιτητικών επιδομάτων στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ σχολών και την περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων σχολών παραστατικών τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

Ζητούν ακόμα την άμεση ίδρυση δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης  Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και δυνατότητα «εξομοίωσης» για πτυχιούχους-ες καλλιτεχνικών σχολών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back