Στον εισαγγελέα πηγαίνει την εταιρία καθαριότητας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «συνοδεία» στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα της διοίκησης. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο συνεχίζει τη συνεργασία του με την εν λόγω εταιρία.
Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή: Σύμφωνα με την έρευνα της διοίκησης, το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος που κατέβαλε η εταιρία ήταν μικρότερο κατά τουλάχιστον 530.000 ευρώ ετησίως από αυτό το οποίο προέβλεπε η σύμβαση. Τη διαφορά των 530.000 ευρώ το νοσοκομείο την πλήρωνε στην εταιρία ως μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος και κατέληγε, όπως φαίνεται, ως εταιρικό κέρδος. Αυτά τουλάχιστον αναφέρει ανακοίνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (στην οποία υπάγονται και τα νοσοκομεία της Ηπείρου).
Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν εισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Η μόνη επιπρόσθετη επισήμανση που γίνεται εκ μέρους της, είναι ότι ξεκίνησε η υπογραφή των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων που αναλαμβάνουν την καθαριότητα στην κεντρική υπηρεσία και στις μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της 6ης ΥΠΕ. Διαβεβαιώνει δε ότι «οι εργαζόμενοι πλέον έχουν την πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και το εργασιακό καθεστώς που προβλέπει η νομοθεσία». Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προχώρησε στην προκήρυξη για την πρόσληψη 199 εργαζομένων στην καθαριότητα και στη σίτιση μέσα στον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής, οι διαδικασίες πρόσληψης δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για την καθαριότητα του χώρου, εξακολουθεί να συνεργάζεται με την εταιρία… που στέλνει στον εισαγγελέα, με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμείνει το νοσοκομείο από καθαριότητα.
Η έξοδος των εταιριών καθαριότητας από τα δημόσια νοσοκομεία αποτέλεσε έναν από τους πολλούς «πολέμους» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλο Πολάκη, που κατέληξε (μετά από πολλά «επεισόδια») σε τροπολογία για τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων έργου μεταξύ των νοσοκομείων και των εργαζομένων χωρίς τη διαμεσολάβηση εταιριών. Ο κ. Πολάκης κατήγγειλε συνεχώς τις εταιρίες για «σκανδαλωδώς υψηλό ποσό των συμβάσεων» και για «συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».