Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κα Μενδώνη, οι επιστήμονες και μια «ταπεινωτική αναθεώρηση απόφασης»

Εικόνα του άρθρου Η κα Μενδώνη, οι επιστήμονες και μια «ταπεινωτική αναθεώρηση απόφασης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2021, 01:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να αναθεωρήσει την έγκριση επιχορήγησης δράσης από την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού, και της Μερόπης Τζούφη, αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας, η στάση της κας Μενδώνη επιβεβαιώνει την «ακροδεξιά στροφή της ΝΔ».

Η υπουργός Πολιτισμού είχε εγκρίνει τον Ιούλιο την επιχορήγηση δράσης της Επιστημονικής Εταιρίας για τη «δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Στις 20 Σεπτεμβρίου, η υπουργός αναθεώρησε την απόφασή της χωρίς καμία αιτιολογία, με την Επιστημονική Εταιρία να ενημερώνεται για τις εξελίξεις τέσσερις μέρες μετά μέσω email. Για την όλη υπόθεση η Εταιρία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση.

Διαβάστε: Πρώτα «πέρασε», μετά «κόπηκε»

«Αυτή η ταπεινωτική, για τους επιστήμονες που απαρτίζουν την Εταιρία, αναθεώρηση της απόφασης της υπουργού, επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να χωρίζουν, ακόμα και τους καταξιωμένους επιστήμονες, σε πατριώτες και σε λιγότερο πατριώτες. Να κρίνουν το επιστημονικό έργο και τις επιστημονικές μελέτες, με κριτήρια ενός πατριωτισμού που οι ακροδεξιές τους ιδεοληψίες ορίζουν. Αυτή η διχαστική ακροδεξιά αντιμετώπιση του επιστημονικού έργου και των ανθρώπων είναι άκρως επικίνδυνη» τονίζουν σε δήλωσή τους οι κ.κ. Αναγνωστοπούλου και Τζούφη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κα Μενδώνη να αναθεωρήσει την «αναθεωρημένη» απόφασή της. «Διαφορετικά δεν είναι άξια να εγγυηθεί τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003)» τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back