ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Ίτσα του Σάσμα…» και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Η Ίτσα του Σάσμα…» και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2024, 09:28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την παράσταση μουσικού θεάτρου «Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός» φέρνει στα Γιάννενα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, στις 21 Ιουλίου (κι όχι στις 22 Ιουλίου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), στις 19:30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Η παράσταση αυτή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου, έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού να ανέβει στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στη Θεσπρωτία, στις 19 και 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από έναν λαϊκό θρύλο της Ηπείρου για να συνθέσει ένα δημοτικοφανές κείμενο στα πρότυπα των Παραλογών, σε έμμετρο στίχο και ηπειρώτικο γλωσσικό ιδίωμα.

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: Η γριά Ίτσα είχε ιδιαίτερο ρόλο στην κοινότητα του χωριού Αετομηλίτσα της Κόνιτσας. Είχε χαρακτηριστικά καλής μαγίστρας, σκορπίζοντας γύρω της ανακούφιση ανάμεικτη με φόβο. Τον Ιούλιο του 1974, όταν κηρύχτηκε γενική επιστράτευση, μάζεψε τα κορίτσια στην εκκλησία του Αϊ-Νικόλα για την επιτέλεση ενός αρχέγονου, αποτρεπτικού χορού. Ενός ανάποδου χορού, αντίθετου με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, με τα πρόσωπα να κοιτούν όχι προς το κέντρο του κύκλου, αλλά προς τα έξω. Χορεύοντας επαναλάμβαναν ρυθμικά τα λόγια: «Δεν είναι τίποτα, καλέ, δεν είναι τίποτα. Οι εχθροί στη θάλασσα και τα παιδιά στο σπίτι».

Ερμηνεύουν: Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Δήμητρα Βήττα, Θεοδοσία Σαββάκη, Ιωάννα Λέκκα. Στον ρόλο της γριάς Ίτσας ο Γιάννης Μαστρογιάννης. Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Μουσικός επί σκηνής: Βασίλης Ντοροβάτας.

Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back