dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ιστορία των ανδρικών jeans: Από ρούχο εργασίας σε fashion κομμάτι

Εικόνα του άρθρου Η ιστορία των ανδρικών jeans: Από ρούχο εργασίας σε fashion κομμάτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2024, 17:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το τζιν (jean), γνωστό και ως ντένιμ (denim), είναι ένα ύφασμα με πλούσια ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες και ηπείρους. Από το “ταπεινό” ξεκίνημά του, όταν χρησιμοποιήθηκε ως στιβαρό ρούχο εργασίας, μέχρι σήμερα που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, το τζιν παντελόνι έχει καταφέρει να γίνει σύμβολο ατομικής έκφρασης και διαχρονικού στυλ. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το μοναδικό ρούχο.

Από πού προέρχεται το τζιν

Αν και οι απόψεις διίστανται για το πότε και το πώς ακριβώς γεννήθηκαν τα jeans, γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με την πόλη Γένοβα της Ιταλίας (Gênes στα Γαλλικά), απ’ όπου παίρνουν και το όνομά τους. Αργότερα, μια υφαντουργία στη γαλλική πόλη Nîmes προσπάθησε να αναπαράξει το ύφασμα, απ’ όπου προκύπτει και η λέξη denim (“de Nîmes”, δηλαδή “από τη Νιμ”). Και οι δύο αυτές παραλλαγές του υφάσματος, που σήμερα βέβαια δεν διαφέρουν καθόλου μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται για να αναφερθούμε στο ίδιο ακριβώς πράγμα, φτιάχνονταν από βαμβάκι και είχαν χαρακτηριστική ύφανση “twill”, δηλαδή διαγώνια. Φυσικά, παντελόνια τζιν ανδρικά και γυναικεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μπλε χρώμα, το οποίο αρχικά οφειλόταν στη χρωστική indigo (λουλάκι) που εισαγόταν από φυτά της Ινδίας. Σήμερα, το σκούρο μπλε παραμένει το πιο χαρακτηριστικό χρώμα του denim, βρίσκουμε όμως και πολλές παραλλαγές από ανοιχτό γαλάζιο έως μαύρο.

Πώς πήραν τη σημερινή τους μορφή τα jeans

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Levi Strauss, ένας γερμανικής καταγωγής επιχειρηματίας, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ανθεκτικά ρούχα για τους σκληροτράχηλους ανθρακωρύχους και τους καουμπόηδες της αμερικανικής Δύσης, ο Strauss συνεργάστηκε με τον Jacob Davis, έναν ράφτη, για να δημιουργήσει ένα στιβαρό παντελόνι από τζιν ύφασμα. Ενισχυμένο με χάλκινα πριτσίνια (rivets) στις τσέπες και τις ραφές, αυτό το παντελόνι έγινε γνωστό ως "Levi's" και γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των ανδρών της εργατικής τάξης. Οι δύο άνδρες έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας #139,121 από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ στις 20 Μαΐου 1873.

Πώς τα ανδρικά τζιν παντελόνια κατέκτησαν την Αμερική

Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα τζιν είχαν ήδη γίνει βασικό στοιχείο της αμερικανικής ένδυσης. Ωστόσο, μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα, τις δεκαετίες του '50 και του '60, άρχισαν να ξεπερνούν τη χρηστική προέλευσή τους και να γίνονται fashion statement - και όχι μόνο. Η μεταπολεμική γενιά, γνωστή ως baby boomers, επιδιώκοντας να επαναστατήσει ενάντια στις παραδοσιακές αξίες, αγκάλιασε το τζιν ως σύμβολο της νεότητας, της εξέγερσης και της μη συμμόρφωσης. Πιο συγκεκριμένα, η δεκαετία του 1950 είδε το τζιν να γίνεται συνώνυμο της κουλτούρας του ροκ εν ρολ. Αστέρες όπως ο Τζέιμς Ντιν και ο Μάρλον Μπράντο έκαναν δημοφιλή την εικόνα του επαναστάτη με το blue jean και το λευκό φανελάκι. Ήταν το 1955 όταν η ταινία “Επαναστάτης χωρίς αιτία” με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν απέδειξε πόσο cool είναι να φοράς ένα απλό τζιν παντελόνι με λευκό μπλουζάκι, δερμάτινο μπουφάν και ένα ζευγάρι μποτάκια.

Οι παραλλαγές του denim από τα 70s έως σήμερα

Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980 έφεραν επανάσταση στα jeans και την εμφάνισή τους άρχισαν να κάνουν παραλλαγές στο χρώμα, το ύφος και το είδος του ρούχου. Φαρδιά τζιν μπουφάν με κεντητά σχέδια και αυτοκόλλητα, μίνι φούστες, μαύρα jeans και παντελόνια με σκισίματα άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ενώ το grunge στα 90s έφερε τα αγαπημένα, πλέον, παντελόνια στο προσκήνιο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, με πολλά επώνυμα brands να σχεδιάζουν ολόκληρες σειρές γύρω από αυτά. Σήμερα, το τζιν παραμένει ένα ευέλικτο και απαραίτητο στοιχείο στις σύγχρονες ντουλάπες. Από τα skinny jeans που λάτρεψαν οι millennials στην εφηβεία τους μέχρι τα boyfriend τζιν και τις κλασικές γραμμές που επιλέγει η Gen Z, υπάρχει ένα στυλ που ταιριάζει σε κάθε γούστο και περίσταση.

Αδιαμφισβήτητα, το τζιν έχει διανύσει πολύ δρόμο από την ταπεινή του αρχή ως ρούχο εργασίας έως σήμερα, και έχει δικαίως γίνει σύμβολο της ατομικότητας, της εξέγερσης και του διαχρονικού στυλ. Τι επιφυλάσσει το μέλλον γι’ αυτό το μοναδικό ρούχο; Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα, όμως δύσκολα θα σταματήσει να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3