Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ιστορία ενός φιδαετού στα Τζουμέρκα

Εικόνα του άρθρου Η ιστορία ενός φιδαετού στα Τζουμέρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2020, 17:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από το φαράγγι του Αράχθου έγινε η απελευθέρωση ενός φιδαετού ο οποίος είχε δηλητηριαστεί στις αρχές Απριλίου. Η αντιμετώπιση του περιστατικού έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείριου-Δυτικής Μακεδονίας, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον εξαιτίας και των μέτρων για την καραντίνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο φιδαετός βρέθηκε στις 7 Απριλίου σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πλήρη αδυναμία ελέγχου κινήσεων, δίπλα στον επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων-Ελληνικού και μεταφέρθηκε από τον κ. Δημήτρη Ζήνα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας, στην έδρα του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Εντός μόλις των 15 επόμενων λεπτών μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, προλαβαίνοντας έτσι να ταξιδέψει απευθείας με το μοναδικό λεωφορείο της ημέρας στην Αθήνα, όπου παρελήφθη άμεσα από εθελοντές του κέντρου περίθαλψης ΑΝΙΜΑ.

Οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχε κάποιο κάταγμα από ατύχημα ή σκάγια, αλλά η «περίεργη» νευρολογική αδυναμία και η συνολική κλινική εικόνα έδειχνε, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ότι ήταν ύποπτο θύμα μολυβδίασης, «ένα σοβαρό και σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστο πρόβλημα για την άγρια πανίδα και στη χώρα μας» όπως σημειώνεται.

Παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, το άτυχο πουλί ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ θετικά στο πρωτόκολλο ενεργειών για την αντιμετώπιση θυμάτων μολυβδίασης (δευτερογενής δηλητηρίαση από κατάποση σκαγιών που υπάρχουν σε άλλο ζώο ή άλλου είδους περιβαλλοντική μόλυνση από μόλυβδο) και η ανάρρωσή του ήταν θεαματική. «Να σημειώσουμε ότι το φάρμακο επιλογής για την αντιμετώπιση της μολυβδίασης είναι εξαιρετικά δυσεύρετο και οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ το προμηθεύτηκαν εντός 24ώρου από το Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο το παραχώρησε ευγενώς» τονίζεται.

Μέσα σε μόλις 16 ημέρες, και παρ’ όλες τις δυσκολίες μετακινήσεων, ο φιδαετός «επέστρεψε στην έδρα του» και απελευθερώθηκε χθες 23 Απριλίου με τη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, στο φαράγγι του Αράχθου.

«Ο τυχερός πλέον φιδαετός, ‘είδος χαρακτηρισμού’ της προστατευόμενης περιοχής άνοιξε ξανά τα φτερά του ακολουθώντας τα ανοδικά μεσημεριανά ζεστά ρεύματα αέρα του φαραγγιού με συνοδεία από δύο βραχοκιρκίνεζα και μία γερακίνα που τον εντόπισαν γρήγορα από μακριά και ήρθαν αμέσως προς το μέρος του για την σχετική ‘αναγνώριση’» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση κλείνει με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Ας γίνει γρήγορα πεποίθηση όλων μας ότι χρειαζόμαστε άμεσα και επειγόντως παγκόσμιες συνεργασίες για την αποκατάσταση της υγείας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας  σε όλο τον πλανήτη».

ΣΧΟΛΙΑ
Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος
Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά. Σας στέλνω το τελευταίο μου βίντεο γυρισμένο στην νήσο Αρκούδι ή κατά τον Όμηρο Αστερίς. Εάν σας αρέσει και θέλετε, μπορείτε να το δημοσιεύετε. Οτιδήποτε χρειαστείτε είμαι πάντα στην διάθεση σας. Σας ευχαριστώ πολύ, να είσαστε καλά. Με εκτίμηση Χαραλαμπόπουλος Μαρίνος https://youtu.be/FKYS6i6yG0E
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back