ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ινδία στο φεγγάρι: Αποστολή εξετελέσθη

Εικόνα του άρθρου Η Ινδία στο φεγγάρι: Αποστολή εξετελέσθη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2023, 15:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ινδία απενεργοποίησε το σεληνιακό της όχημα, το πρώτο σκάφος που έφτασε στο νότιο τμήμα της Σελήνης, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του διάρκειας δύο εβδομάδων για τη διεξαγωγή πειραμάτων, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας.

Το ρόβερ Pragyan από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 «τέθηκε σε κατάσταση ύπνου», αλλά με τις μπαταρίες φορτισμένες και τον δέκτη ενεργοποιημένο, ανέφερε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO) σε ανάρτησή του στο X, αργά το Σάββατο.

«Ελπίζοντας σε μια επιτυχημένη αφύπνιση για ένα άλλο σετ εργασιών!» δήλωσε ο ISRO. «Διαφορετικά, θα μείνει για πάντα εκεί ως ο σεληνιακός πρεσβευτής της Ινδίας».

Με την προσεδάφιση στο φεγγάρι, η Ινδία συμμετέχει στο κλαμπ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τους ξεπέρασε φτάνοντας στον τραχύ νότιο πόλο, λίγο μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 σε μια παρόμοια προσπάθεια.

Η προσγείωση του Chandrayaan-3 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια το 2019 προκάλεσε πανηγυρισμούς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Τα μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν την προσεδάφιση ως το μεγαλύτερο επιστημονικό κατόρθωμα της Ινδίας.

Το Pragyan ταξίδεψε πάνω από 100 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την παρουσία θείου, σιδήρου, οξυγόνου και άλλων στοιχείων στο φεγγάρι, δήλωσε η ISRO.


Τώρα η Ινδία ελπίζει στην επιτυχία ενός ανιχνευτή που εκτοξεύτηκε το Σάββατο για να μελετήσει τον ήλιο, παρατηρώντας τους ηλιακούς ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη γη που συνήθως παρατηρούνται ως σέλας.

«Ο δορυφόρος είναι υγιής» και βρίσκεται σε γήινη τροχιά, δήλωσε την Κυριακή η ISRO, καθώς προετοιμάζεται για το ταξίδι του μήκους 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back