ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

H Ιαπωνία εγκρίνει το πρώτο της φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Εικόνα του άρθρου H Ιαπωνία εγκρίνει το πρώτο της φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2023, 21:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ενέκρινε το Leqembi, ένα φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ που αναπτύχθηκε από κοινού από ιαπωνικές και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου σε μια χώρα με ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Eisai Co. και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen Inc. και η έγκρισή του στην Ιαπωνία έρχεται δύο μήνες μετά την έγκρισή του από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το Leqembi προορίζεται για ασθενείς με ήπια άνοια και άλλα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και είναι το πρώτο φάρμακο που μπορεί να επιβραδύνει σε μικρό βαθμό τη γνωστική τους έκπτωση.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε την έγκριση του Leqembi από την Ιαπωνία τη Δευτέρα, έκανε λόγο για «σημαντική ανακάλυψη» και δήλωσε ότι «η θεραπεία της άνοιας έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή».

Ο Κισίντα δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη στήριξη του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους και πρόκειται να εγκαινιάσει μια ομάδα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει μέτρα για μια κοινωνία φιλική προς την άνοια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ασθενών με άνοια στην Ιαπωνία που είναι 65 ετών και άνω θα αυξηθεί σε 7 εκατομμύρια το 2025, από 6 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Το φάρμακο, ωστόσο, δεν λειτουργεί για όλους και -όπως και άλλα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ- μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου και αιμορραγία σε σπάνιες περιπτώσεις.

Η Eisai δήλωσε ότι θα διεξάγει έρευνα ειδικής χρήσης μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο μέχρι να συλλεχθούν αρκετά δεδομένα από απροσδιόριστο αριθμό ασθενών σύμφωνα με τις διαδικασίες του ιαπωνικού υπουργείου υγείας.

Το φάρμακο θα καλύπτεται εν μέρει από την ασφάλιση υγείας και αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινική χρήση μέχρι το τέλος του έτους. Η τιμή του δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά αναμένεται να είναι ακριβή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back