ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ηλιακή φωτιά, ετών 47

Εικόνα του άρθρου Η ηλιακή φωτιά, ετών 47
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2020, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας Άγγλος, εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και μεγαλούργησε αρχικά με διασκευές του Ντίλαν και του Σπρίνγκστιν; Μα φυσικά, ο Μάνφρεντ ο Μαν, ετών 80 σήμερα.

Πριν όμως από 47 χρόνια, όταν ο Μαν ήταν ακόμα 33 δηλαδή, κυκλοφορούσε τέτοιες μέρες το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας του, των Manfred Mann’s Earth Band.

Οι Γήινοι έκαναν ήδη μια σχετική καριέρα με χιτάκια τύπου Do Wah Diddy Diddy και το Mighty Quinn του Ντίλαν.

Το 1973 όμως ήδη τα πράγματα άλλαζαν. Η μπάντα, από το soft pop στιλ είχε περάσει στο prog rock και με τη «γερμανικότητα» του ονόματος, εύκολα κατατασσόταν στο kraut rock.

Έτσι, μπόρεσε να μετατρέψει το «Father of night» του Ντίλαν σε μια δεκάλεπτη όπερα, και να κερδίσει το πρώτο της πολύ πετυχημένο άλμπουμ συνολικά, το οποίο έμεινε περίπου 4 μήνες στους πίνακες επιτυχιών.

Το ομώνυμο κομμάτι είναι από τα καλύτερα της μπάντας και ένα από τα εμβληματικότερα του ροκενρόλ, σε αυτό το «χωράφι» του. Δύο άλμπουμ αργότερα, θα απογείωναν το Spirits in the Night του Σπρίνγκστιν και θα ήταν ήδη μια πετυχημένη εμπορικά, αλλά και μουσικά μπάντα. Παρεμπιπτόντως, πίσω από τα τύμπανα των MM Earth Band, καθόταν ένας τύπος που καμιά δεκαπενταριά χρόνια αργότερα είχε παίξει σχεδόν με όλες τις μπάντες της γης και γινόταν γνωστός ως η αλλόφρονα περσόνα στο «Thunderstruck» των AC/DC. Ο Κρις Σλέιντ…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back