dodoni back
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γελοιογραφία, η παιδεία και η δημοκρατία…

Εικόνα του άρθρου Η γελοιογραφία, η παιδεία και η δημοκρατία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2024, 11:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηλίας Μακρής, Ανδρέας Πετρουλάκης και Στάθης Σταυρόπουλος («Στάθης»): τρεις γελοιογράφοι, με τον καθένα τους να έχει αφήσει (και να συνεχίσει να αφήνει) το δικό του αποτύπωμα στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας και να έχει διαμορφώσει το δικό του ύφος. Και οι τρεις τους βρέθηκαν χτες στα Γιάννενα με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας με τίτλο «Η δημοκρατία της παιδείας ή η παιδεία της δημοκρατίας» που φιλοξενείται στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλαιά σφαγεία.

Μια έκθεση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του.

Τους τρεις γελοιογράφους υποδέχτηκαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου, ο αντιπρύτανης Ξενοφών Μπήτσικας και η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Νικολέτα Τσιτσανούδη.

Ο Στάθης Σταυρόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε να πει δύο λόγια για το τι εστί γελοιογραφία, ξετυλίγοντας το νήμα από την αρχαιότητα και τον αριστοτελικό ορισμό της σάτιρας μέχρι σήμερα. «Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η σάτιρα είναι μια πεπαιδευμένη ύβρις. Κάτι που προϋποθέτει την παιδεία του σατιρικού αλλά την παιδεία του αποδέκτη… Η παιδεία είναι αυτή που ορίζει και τα όρια της σάτιρας» είπε.

Η γελοιογραφία –που συνδυάζει εικόνα και λόγο-, όπως την ξέρουμε σήμερα, άρχισε να ακμάζει μετά τη Γαλλική Επανάσταση και με τη μαζικοποίηση του Τύπου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταυρόπουλος, ένας γελοιογράφος δεν αρκεί να είναι ένας καλός σκιτσογράφος, ένας καλός εικαστικός: «Η γελοιογραφία είναι ένας συνδυασμός δημοσιογραφικής αποτύπωσης και επεξεργασίας της πληροφορίας. Η διαδικασία τη επεξεργασίας είναι η αναζήτηση της αλήθειας». Κι επειδή ακριβώς αναζητά την αλήθεια, «η γελοιογραφία είναι αντιεξουσιαστική».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στενή σχέση της γελοιογραφίας με τον έντυπο Τύπο, τις εφημερίδες. «Η εφημερίδα αποτελεί το μόνο τοπίο όπου μπορούν να ενταχθούν ετερόκλητα μεταξύ τους πράγματα για να συνθέσουν μια γνώση» είπε, εξηγώντας ότι σε μια σελίδα μπορούν να ενταχθούν μια γελοιογραφία, ένα χρονογράφημα, μια αντίθετη άποψη, μια πολιτική ανάλυση.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Σταυρόπουλου, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση των γελοιογράφων με το κοινό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως 26 Νοεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: 11:00 -13:00 και 18:00-20:00 καθημερινά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3