ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2024, 20:34
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες ορισμένων συμμάχων και τις επικρίσεις της Ρωσίας, και μπορεί να ανακοινώσει την απόφασή της την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου, δήλωσαν τρεις διπλωματικές στο Reuters.

Η Γαλλία θα στείλει αρχικά έναν περιορισμένο αριθμό προσωπικού για να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες μιας αποστολής προτού στείλει αρκετές εκατοντάδες εκπαιδευτές, δήλωσαν δύο από τους διπλωμάτες.

Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην αποναρκοθέτηση, τη διατήρηση του εξοπλισμού σε λειτουργία και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παρασχεθούν από τη Δύση, είπαν. Το Παρίσι θα χρηματοδοτούσε, θα εξόπλιζε και θα εκπαίδευε επίσης μια ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία.

O Ζελένσκι στη Γαλλία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου, στην 80ή επέτειο της Ημέρας της Νορμανδίας. Την επόμενη ημέρα θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπέγραψε έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, σε μια «διευκρίνιση», δήλωσε ότι το Κίεβο είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ένα σχέδιο που αφορούσε την υποδοχή ξένων εκπαιδευτών από τον Φεβρουάριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την παρουσία τακτικού γαλλικού στρατού στην Ουκρανία ως ένα βήμα προς την παγκόσμια σύγκρουση.

Εκπαίδευση

Η Γαλλία έχει εκπαιδεύσει περίπου 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το έχει κάνει στο πλαίσιο της ΕΕ. Η νέα αποστολή δεν θα είναι υπό την αιγίδα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Τα κράτη της Βαλτικής έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μαζί με τη Γαλλία σε ένα τέτοιο σχέδιο.

«Η Λιθουανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Γαλλίας, για παράδειγμα, ο οποίος θα εκπαίδευε στρατιώτες στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις στη γαλλική τηλεόραση LCI στις 20 Μαΐου.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν την Τρίτη την ιδέα της εκπαίδευσης ουκρανικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά δεν κατέληξαν σε κοινή θέση, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3