ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο νεότερος πρόεδρος διορίζει τον νεότερο πρωθυπουργό

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ο νεότερος πρόεδρος διορίζει τον νεότερο πρωθυπουργό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2024, 19:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε να είναι τολμηρός και να δράσει γρήγορα για να βοηθήσει τη μεσαία τάξη να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκοντας να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του, τον έκανε την Τρίτη τον νεότερο πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο διορισμός του Ατάλ, 34 ετών, ενός δημοφιλούς και έμπειρου στα μέσα ενημέρωσης ανερχόμενου αστέρα της γαλλικής πολιτικής, σηματοδοτεί την επιθυμία του Μακρόν να προχωρήσει πέρα από τις διχαστικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις πιθανότητες του κεντρώου κόμματός του στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Η διάχυτη δυσαρέσκεια του κοινού για την εκτίναξη του κόστους διαβίωσης και την αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι έχουν πλήξει σοβαρά τα ποσοστά του Μακρόν και τις πιθανότητές του στις κάλπες της ΕΕ, όπου το κόμμα του υπολείπεται σημαντικά από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Χωρίς μια λειτουργική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν έδωσε μάχη για να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της δεύτερης θητείας του και τώρα πρόκειται να επικεντρωθεί σε πιο συναινετικούς στόχους, όπως η επιδίωξη της πλήρους απασχόλησης.

Ο Ατάλ έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γαλλίας τους τελευταίους μήνες. Πιστός στον Μακρόν, έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID και απέκτησε τη φήμη του ομαλού επικοινωνιολόγου.

«Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία (της Γαλλίας) διορίζει τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία (της Γαλλίας). Θέλω να το δω ως σύμβολο τόλμης», δήλωσε ο Ατάλ, ο οποίος είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ατάλ αντικαθιστά την Ελιζαμπέτ Μπορν, 62 ετών, μόλις τη δεύτερη γυναίκα που κατέχει τον πρωθυπουργικό θώκο στη Γαλλία. Μια υπάκουη και σκληρά εργαζόμενη τεχνοκράτισσα, ο ενάμισης χρόνος της θητείας της σημαδεύτηκε από μήνες διαμαρτυριών για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ταραχές για τον πυροβολισμό από την αστυνομία ενός εφήβου βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Ο ανασχηματισμός είναι πιθανό να εντείνει την κούρσα στο στρατόπεδο του Μακρόν για τη διαδοχή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027, με τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαίρ να θεωρούνται ως πιθανοί υποψήφιοι - μαζί με τον Ατάλ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back