Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία ψηφίζει και ο Μακρόν θεωρείται «φαβορί»

Εικόνα του άρθρου Η Γαλλία ψηφίζει και ο Μακρόν θεωρείται «φαβορί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2022, 22:28
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον απερχόμενο και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο Μακρόν μεταξύ 53,5% και 57,5%, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα νικητή των προεδρικών εκλογών, αλλά με ποσοστό σαφώς μικρότερο από το 66% που έλαβε το 2017, με αντίπαλο πάλι τη Μαρίν Λεπέν.

Η Γαλλία, λοιπόν, ψηφίζει σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, και η άνοδος της ακροδεξιάς προβληματίζει πολύ.

Η Μαρίν Λεπέν, κληρονόμος του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί πριν από 50 χρόνια, ναι μεν ηττάται για τρίτη φορά στην καριέρα της, πλην όμως φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά της γαλλικής ακροδεξιάς σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2002 ο πατέρας της είχε λάβει 5 εκατ. ψήφους, το 2017 έλαβε η ίδια 10 εκατ. ψήφους και σήμερα μάλλον θα κινηθεί περί τα 15 εκατ. ψήφους.

Σημαντικό ρόλο έχει τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχει ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν «ούτε μια ψήφο στη Λεπέν» όπως και να μην προτιμήσουν την αποχή.

Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18:00, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το ποιος ή ποια θα βρεθεί εντός του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο και της τελευταίες κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back