Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

«Η Γαλλία είναι θυμωμένη»

Εικόνα του άρθρου «Η Γαλλία είναι θυμωμένη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2023, 00:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδες μαυροφορεμένων έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας στο Παρίσι, η οποία απάντησε με δακρυγόνα, στο περιθώριο πορείας κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του βαθιά αντιδημοφιλούς νομοσχεδίου του για το συνταξιοδοτικό.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε παρόμοιες διαδηλώσεις σε πόλεις όπως η Ρεν, το Μπορντό και η Τουλούζη, ενώ στη Νάντη πυρπολήθηκαν ένα υποκατάστημα τράπεζας και αυτοκίνητα.



Ωστόσο τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα δεν πλησιάζουν σε τίποτα εκείνων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και οι συγκεντρώσεις ήταν κατά τα άλλα σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η κυβέρνηση απέρριψε ένα νέο αίτημα των συνδικάτων για αναστολή και επανεξέταση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο θα καθυστερήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη, εξοργίζοντας τους ηγέτες των εργαζομένων που δήλωσαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει διέξοδο από την κρίση.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι περισσότερο από πρόθυμη να συζητήσει με τα συνδικάτα, αλλά για άλλα θέματα, και επανέλαβε ότι θα παραμείνει σταθερή στο μέτωπο των συντάξεων.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 93.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, λιγότεροι από το ρεκόρ των 119.000 στη διαδήλωση της 23ης Μαρτίου, αλλά περισσότεροι ή ίσοι με τις προηγούμενες διαδηλώσεις από τον Ιανουάριο.

Ένας διαδηλωτής στο Παρίσι αποτύπωσε το κλίμα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Η Γαλλία είναι θυμωμένη».

Ο Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στις δύο προεκλογικές του εκστρατείες, λέει ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα οικονομικά της χώρας σε ισορροπία. Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό.

«Προτείναμε μια διέξοδο… και είναι απαράδεκτο να μας λιθοβολούν ξανά», είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέρ, στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από το Reuters. Φωτογραφία: REUTERS/Eric Gaillard

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back