ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ευεργέτιδα από τη Θεσσαλονίκη

Εικόνα του άρθρου Η ευεργέτιδα από τη Θεσσαλονίκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2018, 18:05
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η Ελένη Καυταντζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1872 και έδωσε πολύ αργότερα το όνομά της σε έναν απόκεντρο δρόμο των Ιωαννίνων.

 Ήταν κόρη του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, της ίσως πλουσιότερης οικογένειας στην πόλη, εκείνη την εποχή. Ο πατέρας της ήταν αρχιτέκτονας, ο άνθρωπος που έφτιαξε το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, το Αρσάκειο, το Οφθαλμιατρείο και άλλα χαρακτηριστικά κτίρια της πρωτεύουσας.  Η Ελένη λοιπόν, ήταν μια μεγαλοαστή της εποχής και έμελλε να συνδέσει το όνομά της και με τα Γιάννενα, καθώς παντρεύτηκε ένα επίσης μεγαλοαστό: τον Σόλωνα Ζωγράφο, ο οποίος με τη σειρά του ήταν γόνος ενός του Χρηστάκη Ζωγράφου. Ο Χρηστάκης Ζωγράφος καταγόταν από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου και ήταν από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες της  Κωνσταντινούπολης, απόφοιτος της Ζωσιμαίας σχολής. Ο Σόλωνας ήταν αυτός που ασχολήθηκε με τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας μετά το θάνατο του Χρηστάκη και ενώ ο αδερφός του Γεώργιος είχε ασχοληθεί με την πολιτική (έγινε υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Ράλλη και Γούναρη, προσωρινός κυβερνήτης Αυτόνομης Β. Ηπείρου, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας).

Η Ελένη Καυταντζόγλου λοιπόν, παντρεύτηκε το Σόλωνα Ζωγράφο. Η αδερφή του συζύγου της Σοφία, ήταν σύζυγος του Αλέξανδρου Ρώμα, το όνομα του οποίου φέρει μια άλλη οδός των Ιωαννίνων.

Από το βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα «Θεσσαλία, 1881-1981Τρίκαλα 1996».

Με τον Σόλωνα απέκτησαν μια κόρη, τη Δομνίκη, η οποία όμως ήταν σε διάσταση με τη μητέρα της. Της άφησε ωστόσο ένα κομμάτι της περιουσίας της που είχε μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μετά το θάνατο του συζύγου της και τελικά, μετά από δικαστικές διαμάχες, το 1955 ο Δήμος Ιωαννιτών απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα κληροδοτήματά του. Η Καυταντζόγλου-Ζωγράφου είχε ήδη ζητήσει στη διαθήκη της, η περιουσία που άφησε στα αδέρφια της, μετά το θάνατό τους, να διοχετευτεί στα Δημοτικά Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων με πτέρυγα όπου θα «θεραπεύονται δωρεάν οι πτωχοί».

Η Ελένη Ζωγράφου πέθανε το 1937 στην Αυστρία. Εκτός από τις εκτάσεις σε Αθήνα και Γιάννενα που κληροδότησε και πέρασαν στην κατοχή του Δήμου Ιωαννιτών, άφησε και μεγάλα χρηματικά ποσά, ακόμα και τιμαλφή όπως το διαβόητο καραβάκι, μια μινιατούρα τούρκικου πλοίου από χρυσό, στολισμένη με πολύτιμους λίθους.  Πρόκειται για την τουρκική ναυαρχίδα «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», την οποία είχε δωρίσει στο Λονδίνο, στο σύζυγό της, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β’.

Η μινιατούρα, από το βιβλίο του Τ. Παπασταύρου "Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες"

Επίσης, στα Γιάννενα λειτουργεί ο «Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας».

Δρόμος με το όνομά της, υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, που συνδέει τον Άγιο Παύλο με το κέντρο της πόλης.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back