Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η εργοταξιακή κεντρική πλατεία…

Εικόνα του άρθρου Η εργοταξιακή κεντρική πλατεία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2023, 16:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρες εργοταξιακές στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στην πλατεία Πύρρου, με την ανάδοχο εταιρία να έχει ξεκινήσει το ξήλωμα του πλακόστρωτου και την απομάκρυνση και μεταφύτευση των δέντρων.

Στη νότια πλευρά της πλατείας, πάνω από 20 μουριές οι οποίες ήταν φυτεμένες σε μεγάλα παρτέρια, έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της μεταφύτευσης σε διάφορα σημεία της πόλης (αν και θα αποτελούσαν μια ενδιαφέρουσα δεντροστοιχία σε κάποιον, χωρίς πράσινο, δρόμο).

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Το κόστος σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία ανέρχεται σε 3,6 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά σημεία της ανάπλασης αφορούν την ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας, την κατασκευή μιας μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας και ενός κλιμακοστασίου στο κάτω μέρος της πλατείας, την ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, τον εξοπλισμό της πλατείας -ένα μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, μικρότερα καθιστικά και ένα υδάτινο κοίλο στο κέντρο-, την επέκταση της υφιστάμενης μεταλλικής γέφυρας μέσα στο πάρκο Κ. Μπέγκα και της ανακατασκευή της καθόδου προς το πάρκο με την τοποθέτηση και ενός ανελκυστήρα.

Όσον αφορά το πράσινο (για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος στο παρελθόν), στο νότιο άκρο της πλατείας, στην πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου, θα δημιουργηθεί μια ζώνη φύτευσης. Φύτευση θα γίνει και στην πλευρά της «Όασης».


Οι μουριές της κεντρικής πλατείας όπως ήταν μέχρι πρόσφατα

Σύμφωνα με τη μελέτη εφαρμογής, από τα δέντρα που υπάρχουν σήμερα στην πλευρά της πλατείας προς το Δικαστικό μέγαρο θα επαναχρησιμοποιηθούν μόνο τα φυλλοβόλα πλην των μουριών. Από την πλευρά της Περιφέρειας (η σύνδεση της πλατείας με το κτίριο της Περιφέρειας είναι ένας από τους στόχους της ανάπλασης) τα δέντρα θα μείνουν όπως είναι σήμερα, με εξαίρεση δύο δέντρα τα οποία θα απομακρυνθούν καθώς κρύβουν την είσοδο του κτιρίου.

Τα δέντρα που θα φυτευτούν, θα είναι φυλλοβόλα.



ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Αν όλα αυτά ξεκινούσαν δεκαπέντε μέρες αργότερα , μετά το Πάσχα δηλαδή , θα πείραζε πολύ?? Τώρα οι τουρίστες θα δουν μια εργοταξιακη πλατεία ( όπως πολύ σωστά τη γράφετε ) και επιπλέον ο δρόμος εκεί , κομμένος κατά το ένα τρίτο , εμποδίζει την κίνηση των οχημάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back