Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «επιστροφή στη φύση» δεν είναι φολκλόρ

Εικόνα του άρθρου Η «επιστροφή στη φύση» δεν είναι φολκλόρ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2016, 19:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Αλέξης παράγει μέλι με παραδοσιακές μεθόδους, ο Λευτέρης φτιάχνει κηραλοιφές και σαπούνια με φυτικά συστατικά, ο Πάνος καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά, η Ελένη και ο Αλέξανδρος φτιάχνουν κοσμήματα από υλικά της φύσης και πάει λέγοντας. Νέοι άνθρωποι για τους οποίους η περίφημη «επιστροφή στη φύση» δεν είναι ούτε φολκλορισμός ούτε ρομαντισμός ή μια υπέρτατη μορφή φυσιολατρίας αλλά ένας τρόπος ζωής και παραγωγής.

Κι αυτόν ακριβώς τον τρόπο ζωής και παραγωγής, ιδίως στην Ελλάδα της κρίσης, θέλουν να αναδείξουν, φυτεύοντας τον δικό τους «σπόρο» για μια διαφορετική οικονομία. Και βέβαια, δεν είναι μόνοι τους. Δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα με μικρές επιχειρήσεις τα προϊόντα των οποίων έχουν ξεχωρίσει και έχουν βρει το αγοραστικό τους κοινό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα βιολογικά ή φυτικά προϊόντα με την έλλειψη ισχυρών δικτύων διανομής.

Τη δυναμική που κρύβει αυτός ο διαφορετικός τρόπος παραγωγής («διαφορετικός» σε σχέση πάντα με το πώς κινείται η οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες), θέλει να προωθήσει και να γνωρίσει στον υπόλοιπο κόσμο η πανελλαδική γιορτή βιολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, και συγκεκριμένα στα «Λιθαρίτσια», από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου. 

Είναι η 23η πανελλαδική οικολογική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί, και η πρώτη που θα γίνει στην πόλη των Ιωαννίνων. Σχεδόν 120 παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη τη χώρα θα παρουσιάσουν σε ειδικά περίπτερα τα προϊόντα και τις δημιουργίες τους, με σκοπό, όπως λένε οι ίδιοι, όχι τόσο τη διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας, όσο «τη διαχείριση των καρπών της γης σαν πολίτες και παραγωγοί, με όρους κοινωνικής προσφοράς, με παλιές μεθόδους καλλιέργειας χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες σπόρων και φυλές ζώων, με εκτίμηση στα φυσικά  υλικά και τη χρησιμοποίησή τους» όπως λένε οι ίδιοι.

Μια τέτοια οικολογική γιορτή δίνει την ευκαιρία, αν μη τι άλλο, στους ίδιους τους παραγωγούς να ενισχύσουν τη συλλογικότητά τους και να αποδείξουν ότι «η επιστροφή στη φύση» μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους όρους και ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα μιας οικονομίας αλληλένδετης με το περιβάλλον. Το πρόγραμμα της επερχόμενης γιορτής δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει συναυλίες, δρώμενα για παιδιά, αλλά και ομιλίες. Μία από αυτές, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, θα είναι αυτή του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Πεκλάρι», που αφορά μια μελέτη για την ομώνυμη κοινότητα της περιοχής της Κόνιτσας όπου εφαρμόστηκε μια κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back