ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν κατέγραψε το θάνατο του Χρ. Ζορμπά;

Εικόνα του άρθρου Η ΕΛΣΤΑΤ δεν κατέγραψε το θάνατο του Χρ. Ζορμπά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2022, 11:16
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σημαντικά μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα το 2020 στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της μικρότερης παρουσίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς και την αναστολή των περισσότερων εργασιών.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκαν σημαντικά οι εργασιακοί όροι, ενώ απορία προκαλεί το γεγονός ότι ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, αυτό που κόστισε τη ζωή του εργάτη  της «Ήπειρος» Χρήστου Ζορμπά τον Ιούνιο του 2020, δεν καταγράφεται.

Η ΕΛΣΤΑΤ στο δελτίο της έρευνας εργατικών ατυχημάτων για το 2020 στην Ήπειρο, αναφέρει 112 εργατικά ατυχήματα (77 με θύματα άντρες και 35 γυναίκες) και κανένα θανατηφόρο, εξ αυτών.

Δυστυχώς, ο 29χρονος ηλεκτρολόγος από το Αθαμάνιο σκοτώθηκε στη βάρδια της 6ης Ιουνίου 2020 στο εργοστάσιο της «Ήπειρος» στην Άρτα, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει την απώλειά του. Μόλις προχτές, η επιχείρηση κρίθηκε ένοχη στα πρόσωπα της ιδιοκτησίας και δύο διευθυντικών στελεχών της για το θάνατο του ηλεκτρολόγου, από δικαστήριο της Άρτας, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «στην έρευνα παρακολούθησης των εργατικών ατυχημάτων της ΕΛΣΤΑΤ, και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αλλά και τις σχετικές εφαρμοστικές εγκυκλίους του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), περιλαμβάνονται όλα τα εργατικά ατυχήματα, ανεξαρτήτως αριθμού ημερών διακοπής της εργασίας και τα ατυχήματα τα οποία αφορούν στη μετάβαση του θύματος από την οικία του στον χώρο εργασίας, αλλά και το αντίστροφο. Η βασική διάκριση των εργατικών ατυχημάτων αφορά σε θανατηφόρα και μη»…

Για την ιστορία, στην Ήπειρο τα εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκαν κατά 15,2% το 2020. Το 2019 είχαν καταγραφεί 132 εργατικά ατυχήματα (85 άνδρες, 47 γυναίκες) και κανένα εξ αυτών, θανατηφόρο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα το 2020 χάθηκαν 4 εργαζόμενοι-ες από ηλεκτροπληξία ή επαφή με θερμότητα και επικίνδυνες ουσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back