ΒΟΥΛΗ

H… ελληνική ποσόστωση στη μουσική φέρνει αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου H… ελληνική ποσόστωση στη μουσική φέρνει αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 17:44
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής στο «δημόσια εκτελούμενο ρεπερτόριο», πέραν του ότι μοιάζει με ρύθμιση χουντικής περιόδου, τσάμικου και… γυροβολιών, προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των μουσικών, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΞ, που προωθεί και η Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων χαρακτηρίζει «κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω».

Σημειώνει ότι οι έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουν «όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά» αλλά «ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο ο οποίος δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σημειώνει δε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει συμφωνήσει με το σύνολο των οργανισμών δικαιωμάτων και ανάμενε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης» (να παρέμβει δηλαδή…).

Τέλος, η ΠΟΞ σημειώνει ότι αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις «θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά».

Προειδοποιεί δε ότι θα προσφύγει με όλα τα ένδικα μέσα για να μην ισχύσει η ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ
Ούι μάνα μ'
Υπερβολές. Το Υπουργείο απλά προμοτάρει τα νέα deep house remix του Αχαλινωτόπουλου. Ακολουθεί το beach bar (unplugged) της Μπέσυς Αργυράκη. Ε ρε γλέντια
Ελένη
Την αντίδραση των ξενοδόχων μπορώ να την καταλάβω , την αντίδραση των μουσικών δεν καταλαβαίνω . Τι υπονοούν ? Ότι δεν υπάρχει καλή ελληνική μουσική , παλαιότερη και νεότερη?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back