Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελισάβετ πέθανε, ζήτω ο Κάρολος...

Εικόνα του άρθρου Η Ελισάβετ πέθανε, ζήτω ο Κάρολος...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2022, 23:39
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελίζαμπεθ Αλεξάντρα Μαίρη του οίκου Ουίνδσορ, πιο γνωστή ως βασίλισσα Ελισσάβετ η 2η, δεν υπάρχει πια. Πέθανε στα 96 της στο Μπαλμόραλ, πλήρης ημερών, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό στέμμα.


Θα τη διαδεχθεί ο γιος της Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας, ο οποίος είναι 73 ετών.

H Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο τον Φεβρουάριο του 1952, διαδεχόμενη τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο τον 8ο. Αυτός είχε γίνει βασιλιάς όταν ο αδερφός του και νόμιμος διάδοχος Εδουάρδος, έφυγε στις ΗΠΑ με τη Γούολις Σίμπσον. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε σημαντικά τη στάση της Αγγλίας, καθότι ο  Εδουάρδος είχε κατηγορηθεί για φιλοναζιστικές θέσεις.

Η Ελισάβετ ως βασίλισσα σε ένα βαθμό «εγγυήθηκε» την ομαλή μετάβαση της Αγγλίας από επίκεντρο της Κοινοπολιτείας σε παρηκμασμένη αποικιοκρατική δύναμη, ενώ δεν έλειψαν οι φορές που κατηγορήθηκε για τη συμπεριφορά της απέναντι κυρίως στις νύφες της (όπως η Νταϊάνα), αλλά και τις συζύγους των εγγονών της. Επίσης, ήταν η βασίλισσα που έγινε pop icon με παροιμιώδη τη μακροζωΐα της, ενώ ακόμα και τελικοί του κυπέλλου Αγγλίας ξεκινούσαν χωρίς μαύρους παίκτες στις βασικές ενδεκάδες, για να μην τους χαιρετήσει δια χειραψίας…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back