ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

H Ελβετία χάνει τους παγετώνες της

Εικόνα του άρθρου H Ελβετία χάνει τους παγετώνες της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 14:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι παγετώνες της Ελβετίας υπέστησαν το δεύτερο χειρότερο ποσοστό τήξης φέτος μετά το ρεκόρ απωλειών του 2022, συρρικνώνοντας τον συνολικό όγκο τους κατά 10% τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη ο οργανισμός παρακολούθησης GLAMOS.

Το διπλό χτύπημα για τους ελβετικούς παγετώνες κατά τη διάρκεια του τρίτου θερμότερου καλοκαιριού που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα σημαίνει ότι έχασαν τόσο πάγο σε δύο χρόνια όσο τις τρεις δεκαετίες πριν από το 1990, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τις απώλειες ως «καταστροφικές».

Περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες στις Άλπεις βρίσκονται στην Ελβετία, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται περίπου δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος, οι χαμηλές χειμερινές χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με την πρώιμη έναρξη και το καθυστερημένο τέλος της περιόδου τήξης του καλοκαιριού προκάλεσαν τις μεγάλες απώλειες, αναφέρει ο Οργανισμός.

Κατά τον μήνα Αυγούστου, που ήταν ο μήνας αιχμής του λιωσίματος, η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία δήλωσε ότι το υψόμετρο στο οποίο παγώνουν τα κατακρημνίσματα σημείωσε νέο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετρήθηκε στα 5.289 μέτρα. Αυτό ξεπέρασε το περσινό ρεκόρ των 5.184 μέτρων.

Τα ελβετικά αρχεία χρονολογούνται τουλάχιστον από το 1960 και μέχρι το 1914 για ορισμένους παγετώνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back