Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H έκτακτη ανάγκη… του νέου Δημαρχείου

Εικόνα του άρθρου H έκτακτη ανάγκη… του νέου Δημαρχείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2023, 21:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είκοσι μέρες πέρασαν από την ανακοίνωση του Δημαρχείου Ιωαννίνων που ανέφερε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε «ναι» για την υπογραφή της σύμβασης για το έργο της κατασκευής διοικητικού κέντρου (Δημαρχείου) με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη. Τότε που η δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της εξηγούσε ότι η σύμβαση, με κόστος 12,48 εκατ. ευρώ (ποσοστό έκπτωσης 0,11% επί του προϋπολογισμού), δεν μπορεί να υπογραφεί, πριν γίνει η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Και ξαφνικά, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο του νέου Δημαρχείου και να διαθέσει 12,5 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΕΠ 530 «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2020-2022».

Με την… έκτακτη αυτή ανάγκη, «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης» του έργου που θα γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε στην αποδοχή της διάθεσης της πίστωσης, με τον πρόεδρο της επιτροπής, αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο να δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται «ως συνέχεια της άριστης συνεργασίας του Δήμου και της Περιφέρειας».

Ο κ. Αρλέτος υπενθυμίζει επίσης τα περί «προσωπικής επιτυχίας του εκλιπόντα δημάρχου Μωυσή Ελισάφ» όσον αφορά την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στον Δήμο. «Οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής γίνονται πράξη. Η πόλη θα κερδίσει την επανάχρηση ενός ιστορικού κτιρίου ενώ ο Δήμος θα απαλλαγεί από μισθώματα που καταβάλλει για την στέγαση των υπηρεσιών του» επαναλαμβάνει.

Με τη διάθεση πίστωσης 12,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον πρωτόγνωρο αυτόν τρόπο, η δημοτική αρχή μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο, ο βασικός στόχος παραμένει: Το έργο πρέπει να βρει 12,5 εκατ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με τις σχετικές προσκλήσεις περί αστικών αναπλάσεων να μην έχουν «ανοίξει» ακόμα. Τα… 12,5 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Ηπείρου αποτελούν επί της ουσίας μια γραφειοκρατική διευκόλυνση -εκτός και αν η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει όντως 12,5 εκατ. ευρώ για το έκτακτο… νέο Δημαρχείο.

ΣΧΟΛΙΑ
Jack
Εφόσον διατίθενται χρήματα και μάλιστα ασκαρδαμυκτί, ας πάει η Περιφέρεια στο συγκεκριμένο κτίριο και το Δημαρχείο να στεγαστεί στο μέχρι σήμερα κτίριο της Περιφέρειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back