Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «εκδίκηση» στο Επιστήμης Υλικών συνεχίζεται…

Εικόνα του άρθρου Η «εκδίκηση» στο Επιστήμης Υλικών συνεχίζεται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2020, 12:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών συνεχίζει να «διώκεται», παρότι βρίσκεται στην τρίτη δεκαετία ύπαρξής του. Μετά από τη χρόνια «περιπέτεια» με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, έρχεται τώρα ο «αποκλεισμός» του από τις μετεγγραφές φοιτητών-τριών, που δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο αντίστοιχο τμήμα.

Παρότι  υπάρχουν άλλα δύο τέτοια τμήματα, καθώς και τμήματα σε άλλα πολυτεχνεία που δίνουν αντίστοιχα πτυχία, ακόμα και αν δεν έχουν ίδιο τίτλο, το ΜΕΥ είναι «μόνο» του.

Δεν είναι όμως… μόνο τμήμα χωρίς αντιστοίχιση. Με την πρόσφατη ΚΥΑ, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει το «ξήλωμα» του προηγούμενου νόμου, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο κατηγορίες τμημάτων. Η μια, είναι τα παλιά τμήματα και η άλλη, είναι τα πρώην τμήματα ΤΕΙ. Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης που υπογράφει την απόφαση, επικαλείται την «απουσία απόφασης της ΑΔΙΠ», κάτι που το υπουργείο χρησιμοποιεί κατά κόρον στις αποφάσεις του, χωρίς ωστόσο πάντα να στέκει το επιχείρημα.

Πρακτικά λοιπόν, εκτός από το ΜΕΥ που είναι «παλιό» τμήμα, φοιτητές-τριες που επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή δεν θα μπορούν να φύγουν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς κάποιο «παραδοσιακό» οικονομικό τμήμα ή τη νοσηλευτική και δεν θα μπορούν να έρθουν εδώ, αν έχουν περάσει σε κάποια από τα πρώην ΤΕΙ πληροφορικής, τα νέα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής. Η λογική δεν είναι εντελώς μετέωρη, καθώς ο νόμος Γαβρόγλου ουσιαστικά ανωτατοποίησε και μετονόμασε τμήματα αφήνοντας πλείστες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, προγράμματα σπουδών κ.α. Η νέα ηγεσία του υπουργείου όμως δεν έδειξε ζέση για να καλύψει αυτές τις ελλείψεις, παρά προσπαθεί να διχοτομήσει και να κατηγοριοποιήσει περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση, εις βάρος κυρίως των φοιτητών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back