ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων βοήθησε τα σταφύλια να εξαπλωθούν παγκοσμίως

Εικόνα του άρθρου Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων βοήθησε τα σταφύλια να εξαπλωθούν παγκοσμίως
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2024, 12:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα σταφύλια είναι συνυφασμένα με την ιστορία της ανθρωπότητας εδώ και χιλιετίες, παρέχοντας τη βάση για τα κρασιά που παρήγαγαν οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να μην συνέβαινε αν οι δεινόσαυροι δεν είχαν εξαφανιστεί από τον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όταν ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε τα ογκώδη ζώα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν στη συνέχεια άλλα πλάσματα και φυτά.

Τώρα, η ανακάλυψη απολιθωμένων σπόρων σταφυλιών στην Κολομβία, τον Παναμά και το Περού, ηλικίας από 19 έως 60 εκατομμυρίων ετών, ρίχνει φως στο πώς αυτά τα ταπεινά φρούτα ρίζωσαν στα πυκνά δάση της Γης και τελικά εδραίωσαν την παρουσία τους παρουσία. Ένας από τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες σπόρους είναι το αρχαιότερο δείγμα φυτών της οικογένειας των σταφυλιών που βρέθηκε στο δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με μελέτη για τα δείγματα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Plants.

«Αυτά είναι τα παλαιότερα σταφύλια που έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου και είναι μερικά εκατομμύρια χρόνια νεότερα από τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ στην άλλη πλευρά του πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Φαμπιανί Χερέρα, βοηθός επιμελητής παλαιοβοτανικής στο Negaunee Integrative Research Center του Field Museum στο Σικάγο. «Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, διότι δείχνει ότι μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα σταφύλια άρχισαν πραγματικά να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο».

Τα παλαιότερα απολιθώματα σπόρων σταφυλιού που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί στην Ινδία και χρονολογούνται πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, περίπου την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων.

«Πάντα σκεφτόμαστε τα ζώα, τους δεινόσαυρους, επειδή ήταν τα μεγαλύτερα πράγματα που επηρεάστηκαν, αλλά το γεγονός της εξαφάνισης είχε τεράστιο αντίκτυπο και στα φυτά», δήλωσε ο Χερέρα. «Το δάσος επαναρυθμίστηκε με τρόπο που άλλαξε τη σύνθεση των φυτών».

Αφού εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τα τροπικά δάση υπερφυλλίστηκαν και τα στρώματα των δέντρων δημιούργησαν έναν υπόροφο και ένα θόλο. Αυτά τα πυκνά δάση δυσκόλευαν τα φυτά να λάβουν φως και έπρεπε να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους πόρους. Και τα αναρριχώμενα φυτά είχαν ένα πλεονέκτημα και το χρησιμοποίησαν για να φτάσουν στον ουρανό, είπαν οι ερευνητές.

«Στο αρχείο απολιθωμάτων, αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερα φυτά που χρησιμοποιούν αμπέλια για να αναρριχηθούν στα δέντρα, όπως τα σταφύλια, περίπου αυτή την εποχή», δήλωσε ο Χερέρα.

Στο μεταξύ, καθώς ένα ποικίλο σύνολο πτηνών και θηλαστικών άρχισε να κατοικεί τη Γη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πιθανότατα βοήθησαν επίσης στη διάδοση των σπόρων του σταφυλιού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3