ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αρχαία Δωδώνη είναι πια κομμάτι της Μνήμης του Κόσμου

Εικόνα του άρθρου Η αρχαία Δωδώνη είναι πια κομμάτι της Μνήμης του Κόσμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2023, 21:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης εντάχθηκαν στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO.

Μπορείτε να δείτε εδώ την καταγραφή

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία συνέταξε τον φάκελο υποψηφιότητας, πρόκειται για την δεύτερη ελληνική εγγραφή στον «Κατάλογο Μνήμη του Κόσμου», μετά τον πάπυρο του Δερβενίου.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική επιτυχία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αλλά και όσων στάθηκαν αρωγοί της σε αυτή την πολυετή προσπάθεια» τονίζει η εφορεία.

Τα χρηστήρια πινάκια της Δωδώνης τμήματα από εύθραυστα, λεπτά φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία χαράσσονταν τα ερωτήματα των προσκυνητών του μαντείου, αλλά και η χρησμοδότηση που λάμβαναν.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί και δημοσιευτεί 4.216 επιγραφές, που χρονολογούνται με βάση τη γραφή, από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

Η Εφορεία χαιρετίζει και τους πρωτεργάτες στην «αποκάλυψη» της αρχαίας Δωδώνης στον σύγχρονο κόσμο, τον Σωτήρη Δάκαρη, την Ιουλία Βοκοτοπούλου και τον Αναστάσιο-Φοίβο Χρηστίδη.

Το πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» έχει βασικό του στόχο τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της «τεκμηριωμένης κληρονομιάς» της ανθρωπότητας, δηλαδή χειρόγραφα, εικονογραφήσεις, αρχειακό υλικό, ταινίες κ.ά. Τα χρηστήρια πινάκια περιλαμβάνουν πληροφορίες, σχεδόν για κάθε πτυχή της κλασικής και ελληνιστικής Ελλάδας. Παράλληλα, όπως είπε και η υπουργός, παρέχεται πλήθος επιγραφικών δεδομένων, όπως η μορφή και η εξέλιξη των γραμμάτων ή η διατύπωση του συμπυκνωμένου λόγου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Συγχαρητήρια στην εφορεία αρχαιοτήτων και στους συνεργάτες της για αυτή τη μεγάλη επιτυχία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back