Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δεκαετία που πέρασε, σε τηλεοπτικές σειρές

Εικόνα του άρθρου Η δεκαετία που πέρασε, σε τηλεοπτικές σειρές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2020, 20:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αναμφίβολα, η δεκαετία των ‘10s είναι εκείνη κατά την οποία «διαταράχθηκε το ισοζύγιο» μεταξύ σινεμά και τηλεόρασης. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες, οι μεγάλοι προϋπολογισμοί, ο ψηφιακός πόλεμος των εταιριών όπως η Apple, η Amazon, η Disney, έχουν οδηγήσει σε μια «τηλεοπτικοποίηση» της κινηματογραφικής τέχνης, στις ΗΠΑ τουλάχιστον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαλέξουμε μερικές σειρές που χαρακτήρισαν αυτά τα δέκα χρόνια:


Game of Thrones

Αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, ακόμα και με τη συζήτηση για την τελευταία σεζόν ή για τις δύο τελευταίες σεζόν. Η συνάντηση πρωτομαστόρων έλαβε τέλος φέτος, με αδιανόητα ρεκόρ τηλεθέασης και μια προβολή του πιθανού τέλους των βιβλίων. Ή μήπως όχι;

Peaky Blinders

Η οικογένεια Σέλμπι παίζει στα ίσια το Game of Thrones, με βία, αμοραλισμό, στυλ, τρομερές σκηνές, τρομερή μουσική και ένα cliffhanger στο τέλος του πιο πρόσφατου κύκλου, που κάνει ακόμα πιο αναμενόμενο τον επόμενο.

Fargo

Δύσκολα κάτι που φτιάχνεται πάνω στην ταινία των αδερφών Κοέν, μπορεί να είναι κακό. Το Fargo βέβαια είναι σαν παλαιωμένο ουίσκι που το πίνεις σε ειδικές στιγμές και μέσα στο 2020, θα επανέλθει, με άλλη μια παρελθοντικής πλοκής σεζόν.

Stranger things

Για δύο σεζόν, σίγουρα η καλύτερη μετεφηβική-nostalgia σειρά και ο λόγος που πολλοί-ες έβαλαν Netflix στην Ελλάδα. Στην τρίτη, κάπως τη μάσησε την κασέτα. Άντε να δούμε την τέταρτη σεζόν…

Better call Saul

Το Breaking Bad ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία και παρότι είχε τις τρεις καλύτερες σεζόν του αυτή τη δεκαετία, θα ήταν αδικία να έχανε τη θέση του το Better call Saul. Αν πιστεύετε ότι το Breaking Bad είναι η απελπισία που γίνεται χρυσός, δείτε το Better call Saul…

Breaking Bad

Ενδεχομένως η σειρά που καθόρισε πολλά πράγματα στο «μετα-ταραντινικό» κινηματογραφικό μοντέλο, με το σκληρό ρεαλισμό και το σαρκασμό να ενσωματώνονται στις τρομερότερες σεζόν, που συνέβησαν στα '10s (παρότι η σειρά ξεκίνησε στα '00s). Επιτομή όλων αυτών, το επεισόδιο 5Χ13 που προβλήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, με τίτλο Ozymandias, από ένα ποίημα του Σέλεϊ (και ένα χαρακτήρα των Watchmen). Όχι άδικα, θεωρείται το «απόλυτο 10» στα τηλεοπτικά πράγματα. 

Mad Men

Η νοσταλγία για τους μεγάλους, ήταν αυτή τη δεκαετία, το Mad Men. Με το μεγαλύτερο χαμό να γίνεται από τη μέση και μετά, η σειρά εξήγησε το ζόρι που τράβηξε η γενιά των boomers, αλλά και πόσο σωστό και δίκαιο είναι σήμερα το «OK boomer»…

Sherlock

Ίσως υπερβολικά στυλιζαρισμένη, αλλά με εξαιρετικά φτιαγμένους χαρακτήρες και Άγγλους μέχρι τη φτέρνα, η μοντέρνα διασκευή του Σέρλοκ Χολμς είναι μια από τις καλύτερες σειρές της δεκαετίας και ίσως η καλύτερη του BBC.

Black Mirror

Η σειρά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το BBC τις σειρές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μέλλον μας. Εφιαλτικές προφητείες, αληθοφανείς καταστάσεις και πρώτες σεζόν που έκαναν θραύση, αλλά και τελευταίες που απογοητεύουν.

Mindhunter

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ έχει το χάρισμα να φτιάχνει σενάρια που δεν πάνε σώνει και καλά κάπου (βλ. Zodiac), αλλά είναι πάντα μαγευτικά. Τώρα, που «ανιχνεύει» μανιακούς δολοφόνους, κρατάει το κοινό του προσηλωμένο.

Τσερνόμπιλ

Δίπλα στο πρώτο Terror, η πιο ατμοσφαιρική σειρά των τελευταίων ετών, φτιαγμένη πάνω σε αληθινά γεγονότα. Μοναδικός ο Τζάρεντ Χάρις.

True Detective

Τρεις σεζόν, οι δύο διαμάντια, η μια παρεξηγημένη. Το True Detective έβαλε σε νέες βάσεις το αστυνομικό θρίλερ και η πρώτη του σεζόν, θα είναι μάλλον για πάντα αξεπέραστη.

Terror

Στο ίδιο σεναριακό στυλ με το True Detective, με ανεξάρτητες μεταξύ τους σεζόν, το Terror είναι πραγματικός τρόμος, συνδυασμένος με την πραγματικότητα.

New Girl

Αστειάκια, συγκατοικήσεις, ειρωνείες, έρωτες και άλλα, στην πιο αρχαία συνταγή της τηλεόρασης. Το New Girl είναι κάτι παραπάνω από τα μάτια της Ζούι Ντεσανέλ.

Expanse

Η καλύτερη διαστημική σειρά της δεκαετίας, είναι το Expanse. Αφού προκάλεσε κύμα συμπάθειας το παραλίγο κόψιμό της, πήγε φέτος στην 4η σεζόν και παραμένει πάρα πολύ καλό.

Rick and Morty

Οι μιλένιαλς δεν αρκούνται στους διαχρονικούς Simpsons, ούτε στις εξτραβαγκάντσες του Πίτερ Γκρίφιν. Το Rick and Morty είναι ένα από τα πιο αστεία, έξυπνα και άρρωστα ταυτόχρονα, animation που κυκλοφορούν τη σήμερον.

American Gods

Το τρομερό βιβλίο του Νιλ Γκάιμαν, έγινε μια τρομερή σειρά, μια από τις καλύτερες της δεκαετίας. Μυθολογίες (η σκανδιναβική βασικά), δοξασίες, καλοί, κακοί, τίποτα από τα δύο, σε ένα πολύχρωμο περιτύλιγμα.

Watchmen

Μετά την απογοήτευση της ταινίας, η αποθέωση της σειράς. Ανεξαρτητοποιημένο σενάριο από το αρχικό έπος του Άλαν Μουρ, το Watchmen είναι η καλύτερη σειρά του 2019 και μια από τις καλύτερες της δεκαετίας. Και μάλλον της εικοσαετίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back