Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα τα βρουν κεντρικά για τα χρέη στη ΔΕΗ

Εικόνα του άρθρου Θα τα βρουν κεντρικά για τα χρέη στη ΔΕΗ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2016, 21:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση για ρύθμιση των χρεών των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, με τη ΔΕΗ. Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ να προειδοποιήσει ότι θα κόβει σταδιακά το ρεύμα (και) στα Γιάννενα, καθώς το χρέος έχει φτάσει στα 8,5 εκατ. ευρώ (και για τη ΔΕΥΑΙ και για τον ΣΥΔΛΙ). Ωστόσο, φαίνεται ότι η αυτή η πρωτοβουλία της ΔΕΗ ήταν μάλλον εκβιαστική (έχει ξαναγίνει άλλωστε πριν από 6 χρόνια) καθώς η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Αυτό ενημέρωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα σε συνομιλία που είχαν.

Ο δήμαρχος πάντως είπε στο δημοτικό συμβούλιο του απογεύματος της Δευτέρας ότι το 2014 που ανέλαβε η νέα διοίκηση, «το χρέος είχε κορυφωθεί με ευθύνη προηγουμένων διοικήσεων» και αναφέρθηκε πάλι στη ρύθμιση που συμφώνησε ο δήμος, να πληρώνει δηλαδή το λογαριασμό συν 25.000 ευρώ. Ο κ. Μπέγκας είπε ότι ο δήμος εξυπηρετούσε τη ρύθμιση κανονικά και γι αυτό, στην απαντητική επιστολή προς τη ΔΕΗ, αφενός κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η επιχείρηση, αφετέρου ζητάει τη συνέχεια της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, αμφισβήτησε ότι τηρείται η ρύθμιση και είπε μεταξύ άλλων ότι «μόνο επί των δικών σας ημερών τα χρέη είναι 2,7 εκατ. ευρώ», για τη ΔΕΥΑΙ. Το χρέος πάντως προϋπήρχε όντως και επί της δημαρχίας Γκόντα, όταν δηλαδή η ΔΕΗ απέστειλε σχεδόν όμοια επιστολή προειδοποίησης, το 2010, το χρέος είχε ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γκόντας πάντως είπε ότι «προς τα έξω θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια», εννοώντας προς τη ΔΕΗ για να μη γίνει διακοπή ρεύματος, άρα και νερού.

Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε το βασικό (και σκανδαλώδες) ζήτημα, να πληρώνει η ΔΕΥΑΙ το ρεύμα με οικιακό τιμολόγιο, ενώ ιδιωτικές επιχειρήσεις πληρώνουν βιομηχανικό. Τόνισε ότι ακόμα περιμένουν οι δήμοι να επανακαθοριστεί το τιμολογιακό καθεστώς με νόμο.

Ο Βαγγέλης Καραμπίνας από την  παράταξη «Πολίτες για την ανατροπή» ανέφερε ότι αντίστοιχο έγγραφο ήρθε και τον περασμένο Μάιο στον ΣΥΔΛΙ, από τη ΔΕΗ. Ο κ. Μπαρτζώκας (Γιάννενα τώρα), ζήτησε ακριβή ενημέρωση για «αν πληρώνει ο δήμος ή όχι». Είπε ότι «αν φταίει ο δήμος ή η ΔΕΗ να το ξέρουν οι Γιαννιώτες».

O Τάκης Τασιούλας (Λαϊκή Συσπείρωση), επικαλέστηκε και αυτός πληροφορία πως "δεν πληρώνουμε" και βρήκε την ευκαιρία να συνδέσει το θέμα με καταγγελία για τηνιδιωτική διαχείριση της ενέργειας και του νερού. 

Τέλος, ο Σωτήρης Μαλάμος έκανε μια αναφορά στον Φιντέλ Κάστρο και κατόπιν τόνισε ότι "αυτό είναι το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και της πολιτικής που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου"

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back