Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Η Βουλή αποφασίζει για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εικόνα του άρθρου Η Βουλή αποφασίζει για τις γερμανικές αποζημιώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2019, 21:57
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί αύριο, το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και το βράδυ θα εγκρίνει ψήφισμα, που ισοδυναμεί με την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν της έγκρισης του ψηφίσματος, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων το σχέδιο του ψηφίσματος με το οποίο θα καλείται η ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με το ψήφισμα, η Βουλή θα δηλώνει ότι:

  • Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,
  • Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές,
  • Το Ελληνικό Κράτος, ουδέποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,
  • Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.


Ρηματική διακοίνωση

Η διεκδίκηση συνίσταται κυρίως στο κατοχικό δάνειο, στις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά, στην καταστροφή και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον λιμό.

«Το ζήτημα έχει πολλές πτυχές», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και σημείωσε ότι η Βουλή, μετά το ψήφισμα, θα κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερώσει για τις αποφάσεις της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα, κατά το Διεθνές Δίκαιο, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.


Η συζήτηση 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 21:00. Θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Επί της ουσίας, η συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών θα διεξαχθεί στην πρώτη φάση. 

Το βράδυ, θα διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία δι εγέρσεως στη βάση της πρότασης του προέδρου της Βουλής για την απόφαση της ελληνικής Βουλής προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου για να διεκδικήσει τις αξιώσεις επί των γερμανικών οφειλών για το σύνολο των ζητημάτων που αναφέρονται στο πόρισμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back