Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βενζίνη, το «φτερό» και η «ρουκέτα»

Εικόνα του άρθρου Η βενζίνη, το «φτερό» και η «ρουκέτα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2022, 20:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόβλημα της αγοράς είναι απόλυτα ορατό και καθόλου… αυτορρυθμιζόμενο ή τουλάχιστον, δεν ρυθμίζεται με βάση τη λογική, καθημερινή αναγκαιότητα και τα εισοδήματα.

Μόλις πριν λίγο καιρό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωνε το πρόβλημα, αποτυπώνοντας τα φαινόμενα feather και rocket. Ότι δηλαδή στην Ελλάδα, όταν οι τιμές του βαρελιού πέφτουν, οι τιμές των καυσίμων εδώ ακολουθούν στην πτώση όπως τα… φτερά.

Όταν όμως το βαρέλι ακριβαίνει, τότε οι τιμές ακολουθούν σαν… ρουκέτες.

Η κυβερνητική παρέμβαση με τις πενιχρές επιδοτήσεις είναι πλημμελής, άστοχη και δαπανηρή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η μόνη της αποστολή, εκτός από ένα γέμισμα (και αυτό όχι ολόκληρο), είναι να διαπραγματεύεται επικοινωνιακά το «πήγαινε» στο χωριό τον Αύγουστο και τα ποσά που έχει δαπανήσει σε επιδοματικές πολιτικές, τις οποίες η ίδια αποκήρυσσε.

Εδώ, είναι μερικές ενδεικτικές διακυμάνσεις των τιμών και της συσχέτισής τους. Προφανώς η τιμή του βαρελιού δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας επιρροής, αλλά και πάλι τα σκαμπανεβάσματα είναι ενδεικτικά:

  • Πριν από ένα χρόνο, την 1η Ιουλίου 2021, η τιμή του αργού ήταν 75,23 δολάρια.
  • Τότε, η βενζίνη στα Ιωάννινα, που είχε ήδη αρχίσει να ακριβαίνει πολύ καιρό πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κόστιζε κατά μέσο όρο 1,639 ευρώ το λίτρο.
  • Σήμερα 27 Ιουλίου 2022, το αργό κοστίζει 96,05 δολάρια το βαρέλι.
  • Την 1η Ιουλίου κόστιζε 111,4 δολάρια το βαρέλι.
  • Στα Γιάννενα σήμερα, η μέση τιμή της βενζίνης είναι 2,186 ευρώ.
  • Στις 7 Μαρτίου καταγράφηκε η υψηλότερη φετινή τιμή βαρελιού: 125 δολάρια. Στο τέλος του ίδιου μήνα, η βενζίνη στα Γιάννενα κόστιζε κατά μέσο όρο 2,076 ευρώ το λίτρο.
  • Την 1η Απριλίου 2022 το βαρέλι κόστιζε 106,13 δολάρια. Στο τέλος του ίδιου μήνα, η βενζίνη στα Γιάννενα κόστιζε 2,073 ευρώ το λίτρο.
  • Τον Μάρτιο του 2017, η τιμή του βαρελιού ήταν 51,59 δολάρια. Στα Γιάννενα, η αμόλυβδη κόστιζε 1,489 ευρώ το λίτρο…

Η τιμή της βενζίνης καθορίζεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από την τιμή βαρελιού, με την πιο πρόσφατη εκτίμηση να είναι 61%. Ένα 14% καθορίζεται από το κόστος διύλισης και τα υπόλοιπα, από τη διανομή, τους φόρους, το μάρκετινγκ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back