ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χτύπημα και στην Ήπειρο κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Εικόνα του άρθρου Χτύπημα και στην Ήπειρο κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2017, 17:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εξαρθρώθηκε από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας κύκλωμα λαθρεμπόρων καυσίμων, το οποίο εισήγαγε καύσιμα κατώτερης ποιότητας από την Ιταλία με βυτιοφόρο και τροφοδοτούσε τουλάχιστον ένα πρατήριο στην Ηγουμενίτσα. Στην επιχείρηση συνέδραμε το τελωνείο Ηγουμενίτσας και η Αστυνομία Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα, χτες Τρίτη συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα τρεις Έλληνες και ένας Ιταλός, ηλικίας από 38 έως 55 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών (αποθήκευση, κατοχή και διακίνηση χωρίς άδεια).

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), τη μεταφορά 30 περίπου τόνων χημικών προϊόντων από το λιμάνι του Μπάρι της Ιταλίας στην Ηγουμενίτσα, με βυτιοφόρο που έφερε βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας.

Στη συνέχεια, το βυτιοφόρο μετέφερε το φορτίο σε πρατήριο καυσίμων σε περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου τα μέλη της οργάνωσης ανεφοδίαζαν 24 υπέργειες δεξαμενές του ενός τόνου, οι οποίες βρίσκονταν σε παράπλευρο  χώρο.

Ακολούθως, το περιεχόμενο των δεξαμενών διοχετεύονταν, μέσω υπόγειας σύνδεσης, σε δεξαμενή χωρητικότητας 31 τόνων, απ’ όπου τα μέλη του κυκλώματος ανεφοδίαζαν με το συγκεκριμένο «καύσιμο» φορτηγά, με μειωμένη τιμή.

Στο πλαίσιο των ερευνών τα τέσσερα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν τη στιγμή που προέβαιναν στη μετάγγιση του συγκεκριμένου «καυσίμου» από το βυτιοφόρο στις υπέργειες δεξαμενές του πρατηρίου.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 32 τόνοι ενεργειακών ελαίων, 24  υπέργειες πλαστικές δεξαμενές του ενός τόνου, υπέργεια δεξαμενή χωρητικότητας 31 τόνων και βυτιοφόρο όχημα με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας. Από κλιμάκια του Τελωνείου Ηγουμενίτσας ελήφθησαν δείγματα τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές για τον προσδιορισμό των αναλογούντων δασμών και φόρων και την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην υπηρεσία είχε φτάσει η πληροφορία ότι ένα βυτιοφόρο έφτανε από το Μπάρι σε εβδομαδιαία βάση, μεταφέροντας τη συγκεκριμένη χημική ουσία σε πρατήριο στην περιοχή Παραμυθιά Ηγουμενίτσας. Από την Οικονομική Αστυνομία, εστάλη κλιμάκιο στην περιοχή και μετά από παρακολούθηση, διαπιστώθηκε ότι όντως το βυτιοφόρο μετέφερε την ουσία, σε ποσότητα 30 τόνων.

Συνελήφθησαν τόσο ο Ιταλός οδηγός του βυτιοφόρου, όσο και τρεις Έλληνες, ο ιδιοκτήτης και δύο υπάλληλοι του πρατηρίου καυσίμων. Πιθανολογείται ότι το όχημα πραγματοποιούσε, σε εβδομαδιαία βάση το συγκεκριμένο δρομολόγια εδώ και περίπου έξι μήνες, μεταφέροντας την συγκεκριμένη ποσότητα, την οποία οι δράστες αποθήκευαν σε δεξαμενή αντίστοιχης χωρητικότητας, η οποία βρισκόταν στο εν λόγω πρατήριο.

Ερευνάται από τις αρχές αν η κατανάλωση γινόταν μόνο από το συγκεκριμένο πρατήριο ή αν υπήρχε κύκλωμα «εσωτερικής» διανομής της ουσίας και σε άλλα πρατήρια της περιοχής. Επιπλέον, αναμένεται το πόρισμα από το Χημείο του Κράτους, για να διευκρινιστεί για ποια χημική ουσία πρόκειται.

Πάντως, πρόκειται για ενεργειακό έλαιο με τιμή αγοράς πολύ χαμηλότερη από το πετρέλαιο που διανέμεται στα πρατήρια, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η ουσία χρησιμοποιούνταν αυτόνομα ή για να νοθεύσει καύσιμο το οποίο πωλείται στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3