ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

H αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Εικόνα του άρθρου H αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2023, 20:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι εντόπισαν την αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ και η οποία χρονολογείται πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, στην αρχή του σύμπαντος

Οι παρατηρήσεις, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), αποκαλύπτουν ότι βρίσκεται στην καρδιά ενός γαλαξία 440 εκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη. Με περίπου ένα εκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου, είναι εκπληκτικά μεγάλη για μια βρεφική μαύρη τρύπα, εγείροντας το ερώτημα πώς μεγάλωσε τόσο γρήγορα.

Ο καθηγητής Roberto Maiolino, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος ηγήθηκε των παρατηρήσεων, δήλωσε: «Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι είναι τόσο μεγάλης μάζας. Αυτό ήταν το πιο απροσδόκητο πράγμα».

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι πρώτες μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν ένα παζλ για το πώς οι γιγαντιαίες ομόλογες τους στο κέντρο γαλαξιών όπως ο Γαλαξίας μας μεγάλωσαν σε δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου. Μέχρι πρότινος, θεωρούσαν ότι απλώς έκαναν χιονοστιβάδα για σχεδόν 14 δισεκατομμύρια χρόνια, μεγαλώνοντας σταθερά μέσω συγχωνεύσεων και καταβροχθίζοντας αστέρια και άλλα αντικείμενα. Αλλά αυτό το σενάριο της χιονοστιβάδας δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τις επικές διαστάσεις των σημερινών υπερμεγέθων μαύρων τρυπών.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις, του γαλαξία που ονομάζεται GN-z11, ωθούν την προέλευση αυτού του μυστηρίου πίσω στη βρεφική ηλικία των μαύρων τρυπών και υποδηλώνουν ότι είτε γεννήθηκαν μεγάλες είτε διογκώθηκαν εξαιρετικά γρήγορα από πολύ νωρίς.

Τα ευρήματα είναι τα τελευταία σε μια σειρά εντυπωσιακών ανακαλύψεων του διαστημικού παρατηρητηρίου της NASA μόλις δύο χρόνια μετά την εκτόξευσή του. 

Το JWST είναι περίπου 100 φορές πιο ευαίσθητο από προηγούμενα τηλεσκόπια, όπως το Hubble, στην ανίχνευση υπέρυθρου φωτός, το τμήμα του φάσματος που χρησιμοποιείται για να δούμε τα πιο μακρινά αντικείμενα.

Φωτογραφία: X-ray: Nasa/CXC/SAO/Ákos Bogdán: Επεξεργασία εικόνας: NASA/CXC/SAO/L. Frattare & K. Arcand

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back