Η, κρατικά ελεγχόμενη, Aramco της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα αργού από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Σε ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία αργού στον κόσμο ανέφερε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τη Μέγιστη Βιώσιμη Δυναμικότητά της (MSC) στα σημερινά επίπεδα.
Η Aramco δεν αποκάλυψε τον λόγο πίσω από την απόφαση του υπουργείου.
Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, δεδομένης της προοδευτικής παγκόσμιας μετάβασης προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα που ρίχνει σκιά στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια στα ορυκτά καύσιμα.
Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας ομάδας χωρών στο πλαίσιο του συνασπισμού του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του -που είναι συνολικά γνωστοί ως OPEC+- οι οποίες επιμένουν σε μια στρατηγική διπλής ενεργειακής μετάβασης που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως ότου οι ανανεώσιμες πηγές θα επαρκούν για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες ελλείψεις.
Οι επικριτές έχουν αμφισβητήσει αυτή την προσέγγιση ως ιδιοτελή για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, οι οποίοι έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τότε που οι δυτικές κυρώσεις απέκοψαν την πρόσβαση στο ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ως ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, το Ριάντ δίνει συχνά τον τόνο της πολιτικής της ομάδας, στην οποία η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η συνακόλουθη ικανότητα να κατευθύνει τις τιμές συνιστούν πολιτικό μοχλό πίεσης.
Αυτό φάνηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας μεταξύ των βαρέων βαρών του ΟΠΕΚ+, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, την άνοιξη του 2020, η οποία προκάλεσε έναν σύντομο πόλεμο τιμών, καθώς και τα δύο κράτη αύξησαν την παραγωγή τους και πλημμύρισαν την αγορά, πριν συμφιλιωθούν ένα μήνα αργότερα για να ανταποκριθούν στην πανδημία του Covid-19.
Το Ριάντ σταματά την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε μια εποχή που οι ΗΠΑ παράγουν πρωτοφανή όγκο αργού παρά τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν που έχουν ως στόχο το κλίμα.
Mε πληροφορίες από CNBC. Φωτογραφία: Aramco