ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση του Πακιστάν στο Ιράν

Εικόνα του άρθρου Η απάντηση του Πακιστάν στο Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2024, 10:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το Πακιστάν εξαπέλυσε επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν την Πέμπτη, με στόχο αυτονομιστές μαχητές του Μπαλούχ, ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, δύο ημέρες αφότου η Τεχεράνη δήλωσε ότι επιτέθηκε στις βάσεις μιας άλλης ομάδας στο πακιστανικό έδαφος.

Οι δύο χώρες είχαν δύσκολες σχέσεις στο παρελθόν, αλλά τα πλήγματα είναι οι πιο σημαντικές διασυνοριακές παραβιάσεις των τελευταίων ετών.

Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν μια «σειρά εξαιρετικά συντονισμένων και ειδικά στοχευμένων στρατιωτικών πληγμάτων ακριβείας» στη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με την ονομασία «Marg Bar Sarmachar» - μια φράση που μεταφράζεται ελεύθερα ως «θάνατος στους αντάρτες μαχητές».

Το χτύπημα του Ιράν και η επίθεση αντιποίνων του Πακιστάν εμβαθύνουν τις ανησυχίες για την αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τους συμμάχους του Ιράν να μπαίνουν επίσης στη μάχη από τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Φόβοι κλιμάκωσης

Το Ιράν είχε αυξήσει την κινητικότητά του στην περιοχή, ακόμη και πριν από τη διασυνοριακή του εισβολή στο Πακιστάν.

Εξαπέλυσε πλήγματα στη Συρία εναντίον, όπως είπε η Τεχεράνη, εγκαταστάσεων του Ισλαμικού Κράτους και στο Ιράκ, όπου είπε ότι έπληξε ένα ισραηλινό κέντρο κατασκοπείας. Η Βαγδάτη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Τεχεράνη.

Οι δύο χώρες έδειχναν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και τον Πακιστανό Κακάρ να συναντώνται στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, πριν από τα ιρανικά πλήγματα στο Πακιστάν.

Τα σχόλια του Πακιστάν μετά τα αντίποινα των χτυπημάτων του σηματοδοτούν την επιθυμία του να κρατήσει τη διαμάχη περιορισμένη, αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back