ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση της Τουρκίας στην τρομοκρατική επίθεση

Εικόνα του άρθρου Η απάντηση της Τουρκίας στην τρομοκρατική επίθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2023, 15:38
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ύποπτων στόχων Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή, μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε κυβερνητικό κτίριο στην τουρκική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Περίπου 20 στόχοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), «καταστράφηκαν» στην τελευταία αεροπορική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων σπηλαίων, καταφυγίων και αποθηκών, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός στελεχών του PKK «εξουδετερώθηκε».

Το PKK, το οποίο διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση των ανταρτών. Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αναγνώρισε επίσης έναν από τους δράστες ως μέλος της παράνομης οργάνωσης. Είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση του δεύτερου δράστη.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολλές διασυνοριακές επιθέσεις κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ. Έχει επίσης εξαπολύσει εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 για να εκδιώξει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και μια κουρδική πολιτοφυλακή, γνωστή με τα αρχικά YPG, και ελέγχει εκτάσεις στην περιοχή.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση του PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει εξομαλύνει τους δεσμούς της με την Τουρκία μετά από μια δεκαετία εντάσεων, καταδίκασε την επίθεση. Σε μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προσφέρθηκε η αλληλεγγύη της Αιγύπτου στην Τουρκία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και άλλες ξένες αποστολές εξέδωσαν επίσης μηνύματα καταδίκης της επίθεσης.


Και η Σουηδία καταδικάζει…

Ο Ερντογάν στην ομιλία του δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε το κοινοβούλιο της Τουρκίας μπορεί να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Ενώ η Φινλανδία έχει έκτοτε ενταχθεί, η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει ομάδες όπως το PKK από το να δρουν στο έδαφός της. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη «καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα».

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μακροχρόνια συνεργασία με την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες», έγραψε, χρησιμοποιώντας την προτιμώμενη από την τουρκική κυβέρνηση ορθογραφία για τη χώρα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back