ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 23:18
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο δράστες πυροδότησαν βόμβα μπροστά από τουρκικά κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Την ευθύνη για την έκρηξη, η οποία ήταν η πρώτη στην τουρκική πρωτεύουσα από το 2016 και συνέβη κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου την Κυριακή, λίγες ώρες πριν οι βουλευτές επιστρέψουν μετά από τρίμηνες καλοκαιρινές διακοπές ανέλαβαν αργότερα Κούρδοι μαχητές. 

Ο ιστότοπος ANF News, ο οποίος πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέφερε ότι μια ομάδα που ονομάζεται «Τάγμα Αθάνατων» πραγματοποίησε την επίθεση, επικαλούμενη δήλωση του PKK.

Η δήλωση περιέγραφε τη βομβιστική επίθεση ως «επίθεση αυτοκτονίας» που είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου και πραγματοποιήθηκε από «μια ομάδα μας που συνδέεται με το Τάγμα των Αθανάτων μας».

Το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκίνησε μια εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Ερλικαγιά δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι δύο επιτιθέμενοι προσέγγισαν το κτίριο της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας περίπου στις 9.30 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή με ένα επαγγελματικό όχημα.

Σύμφωνα με τον Ερλικαγιά, ο ένας σε μια επίθεση αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά, ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στο περιστατικό, πρόσθεσε.


Δηλώσεις Ερντογάν

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, το οποίο ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Τουρκία περιμένει πλέον τίποτα από την Ε.Ε. που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια».

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην Ε.Ε., όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.


Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back