ΚΟΣΜΟΣ

Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους και η σύλληψη μπλόγκερ

Εικόνα του άρθρου Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους και η σύλληψη μπλόγκερ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2021, 01:40
ΚΟΣΜΟΣ

Το αεροσκάφος της Ryanair που αναγκάστηκε νωρίτερα σήμερα να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar που παρακολουθεί τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους προσγειώθηκε εκτάκτως στο αεροδρόμιο του Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν εκ των επιβαινόντων. Ο συλληφθείς είναι ο 26χρονος μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ένας σημαντικός αντίπαλος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και πρώην διευθυντής σύνταξης του αντιπολιτευόμενου καναλιού ενημέρωσης NEXTA στην εφαρμογή επικοινωνίας Telegram.

Λίγο πριν το αεροσκάφος, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Ryanair, περάσει τα σύνορα της Λιθουανίας κι ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, του ζητήθηκε να προσγειωθεί επειγόντως στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας, καθώς υπήρχε πληροφορία ότι σε αυτό είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του προέδρου, ένα μαχητικό αεροσκάφος το συνόδευσε στο αεροδρόμιο, κατόπιν εντολής του ίδιου του Λουκασένκο. Εκπρόσωπος του λιθουανικού αεροδρομίου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το αεροπλάνο, το οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί στο Βίλνιους στις 14:00 (Ελλάδας/Κύπρου) εξετράπη για το Μινσκ λόγω διαφωνίας μεταξύ του πληρώματος κι ενός επιβάτη. 

Το Nexta ανέφερε ότι το Μπόινγκ 737 οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω «διαπληκτισμού» που προκάλεσαν εν ώρα πτήσης οι Λευκορώσοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έλεγαν ότι υπήρχε στην πτήση ένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Η Ryanair ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο», αφού ενημερώθηκε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους της, στο οποίο δόθηκε η οδηγία να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Μινσκ. 

Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Ο Προτάσεβιτς είχε διαφύγει αυτοεξόριστος στην Πολωνία και από τον Νοέμβριο ζούσε στο Βίλνιους. Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν χαρακτηρίσει το ΝΕΧΤΑ «εξτρεμιστικό», καθώς αποτελεί τη μοναδική αντιπολιτευόμενη πηγή ενημέρωσης από τα τεκταινόμενα στη Λευκορωσία, ενώ κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον περασμένο Αύγουστο. 

Το όνομα του Προτάσεβιτς βρίσκεται σε κατάλογο καταζητούμενων στη Λευκορωσία και, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, κινδυνεύει με ποινή έως και 15ετούς κάθειρξης. Καταζητούμενος είναι επίσης ο ιδρυτής του NEXTA Στέπαν Πουτίλο ως «πρόσωπο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».


Αντιδράσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».

Οργισμένη ήταν και αντίδραση του προέδρου της Λιθουανίας, Γκιντάνας Ναουσέντα, ο οποίος απαίτησε την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και κάλεσε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να απαντήσουν «στην απειλή κατά της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς της Λευκορωσίας». Ο Ναουσέντα κατήγγειλε ότι η εμπορική πτήση οδηγήθηκε στο Μινσκ με τη βία.

H ηγεσία της ΕΕ εκφράζει ανησυχία για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους και καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τους επιβάτες της πτήσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3