Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ανθρωπότητα βαδίζει σε «ένα λεπτό στρώμα πάγου»

Εικόνα του άρθρου Η ανθρωπότητα βαδίζει σε «ένα λεπτό στρώμα πάγου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2023, 13:58
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ανθρωπότητα έχει ακόμη μια ευκαιρία, σχεδόν την τελευταία, να αποτρέψει τις χειρότερες από τις μελλοντικές βλάβες της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε τη Δευτέρα μια κορυφαία ομάδα επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται να μειωθούν γρήγορα σχεδόν τα δύο τρίτα της ρύπανσης από άνθρακα μέχρι το 2035, δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (Giec). Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών το είπε πιο ωμά, ζητώντας να σταματήσει η εξερεύνηση νέων ορυκτών καυσίμων και οι πλούσιες χώρες να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι το 2040.

«Η ανθρωπότητα βαδίζει σε λεπτό πάγο - και αυτός ο πάγος λιώνει γρήγορα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα - τα πάντα, παντού, ταυτόχρονα».

Εντείνοντας τις εκκλήσεις του για δράση όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, ο Γκουτέρες κάλεσε τις πλούσιες χώρες να επιταχύνουν το στόχο τους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ήδη από το 2040 και τις αναπτυσσόμενες χώρες να στοχεύσουν στο 2050 - περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από τους περισσότερους σημερινούς στόχους. Τους κάλεσε επίσης να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άνθρακα έως το 2030 και το 2040, αντίστοιχα, και να εξασφαλίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στον ανεπτυγμένο κόσμο έως το 2035.


Ο στόχος του 1,5 βαθμού

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φθάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή από τα έτη 2030-2035, προειδοποιεί η Giec, ενώ η θερμοκρασία έχει ανέβει ήδη σχεδόν τον 1,2 βαθμό κατά μέσο όρο.

«Για κάθε επίπεδο υπερθέρμανσης στο μέλλον, πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα είναι πιο υψηλοί απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί», στην προηγούμενη έκθεση του 2014, γράφουν οι επιστήμονες.

Τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν ήδη τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο μέλλον, θα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δροσερών του αιώνα, όποια κι αν είναι τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back