ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αμαλία, η Ρόζα και η Στέλλα στη Συναγωγή των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Η Αμαλία, η Ρόζα και η Στέλλα στη Συναγωγή των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2022, 12:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια τριλογία μουσικών διαλέξεων επιμελημένη από τον αμερικανό εθνομουσικολόγο Christopher C. King και αφιερωμένη στην περιθωριοποιημένη ιστορία της μουσικής των εβραίων γυναικών στην Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων στις 24, 26 και 29 Μαΐου, αντίστοιχα.

Στα Γιάννενα, η εκδήλωση που έχει γενικό τίτλο «Στο περιθώριο της ιστορίας: Η μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα» θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 19:00, στη Συναγωγή στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια των τριών εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν οι ιστορίες και τα τραγούδια των γυναικών καλλιτέχνιδων Αμαλία, Ρόζα και Στέλλα: η Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα, Αμαλία Βάκα (Μάτσα), και οι σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ και Στέλλα Χασκίλ. Τις μουσικές συναντήσεις θα συντονίζουν η Μαριάννα Σκυλακάκη (δημοσιογράφος), η Αθηνά Κατσανεβάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, μέλος ΕΕΠ, Εθνομουσικολογία-Παραδοσιακό Τραγούδι) και η Κατερίνα Καφεντζή (ιστορικός, μουσική επιμελήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός).

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Στις διαλέξεις, ο κ. King θα παίξει αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών αυτών των μουσικών και καλλιτέχνιδων, θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα και θα συζητήσει τη σχέση μεταξύ της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των Εβραίων καλλιτεχνών που είτε έζησαν στην Ελλάδα είτε έπαιξαν εκτενώς στη χώρα πριν μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει επίσης ζωντανή εκτέλεση κάποιων κομματιών σε κάθε εκδήλωση, από μικρά σχήματα μουσικών.

«Εβραίοι μουσικοί, και κυρίως γυναίκες, επηρέασαν την ηχογραφημένη κληρονομιά της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως περιθωριοποιημένες εθνικές μειονότητες, αλλά και ως γυναίκες, η σημασία της παρουσίας τους στη μουσική, έχει σε μεγάλο βαθμό παρεξηγηθεί. Όμως, η πολυπολιτισμική εκπροσώπηση των γυναικών μουσικών στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, αποτελεί κοινό κομμάτι του αμερικανικού και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Ο Christopher C. King, είναι αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ηπειρώτικο Μοιρολόι». Τα τελευταία χρόνια ζει στο Ζαγόρι και στην Κόνιτσα.

Στρατηγικοί εταίροι των τριών διαλέξεων είναι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


* Στην Αθήνα, η μουσική διάλεξη θα γίνει στις 24 Μαΐου, στις 19:00, στο αμφιιθέατρο Cotsen Hall, στο Κολωνάκι (Αναπήρων Πολέμου 9) και στη Θεσσσαλονίκη στις 26 Μαΐου, στις 15:15, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3