Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «αλυσίδα» των εξαγορών που καταλήγει σε απλήρωτους εργαζόμενους

Εικόνα του άρθρου Η «αλυσίδα» των εξαγορών που καταλήγει σε απλήρωτους εργαζόμενους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2017, 19:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από 2,5 περίπου χρόνια, η Karipidis bros εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης».  Η εταιρία, η οποία πριν από μια δεκαετία και πλέον είχε εξαγοράσει με τη σειρά της το σούπερ μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, έφτασε να μετράει 149 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Στην πορεία, το κομμάτι των σούπερ μάρκετ ουσιαστικά απορροφήθηκε από τον «Μαρινόπουλο» που τότε ακόμα συνέπλεε με την Carrefour, σε μια συμφωνία που προ τριετίας περίπου ακυρώθηκε (αφού είχε προκύψει και θέμα στην επιτροπή Ανταγωνισμού) και η επιχείρηση πρακτικά άφησε 1.400 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, απλήρωτους ή με χρωστούμενα.

Στο μεταξύ, η εταιρία είχε συμπράξει για τον ανεφοδιασμό της με την Market IN, η οποία όμως, τον περασμένο Ιανουάριο, αποσύρθηκε από τη συμφωνία, καθότι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου. Βέβαια, ως… δια μαγείας, το πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» στη Χαριλάου Τρικούπη, άνοιξε υπό την ταμπέλα Market In προ λίγων ημερών.

Το πρόβλημα στο deal ήταν φυσικά οι εργαζόμενοι και η απροθυμία της νέας εταιρίας να επωμιστεί τις μεγάλες υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά, μισθοδοσία κ.λπ. Οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από το Ειρηνοδικείο Κοζάνης, σε μια απόφαση που μεταξύ άλλων «αναγνωρίζει το σύνολο των οφειλομένων αποδοχών και διατάζει τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας Καρυπίδη, καθώς και τη σφράγιση καταστημάτων της στην περιοχή της Κοζάνης». Το δικαστήριο, αποδέχθηκε επίσης ότι «υφίσταται πρόθεση εκποίησης και υλοποίηση προπαρασκευαστικών ενεργειών προς την κατεύθυνση της μεταβίβασης των πάγιων στοιχείων της ‘Καρυπίδης ΑΕΕΕ’ προς την εταιρεία με την επωνυμία ‘ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΑΕΒΕ’». Οι νέοι ιδιοκτήτες ωστόσο, δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρξε τέτοιου είδους πράξη, άσχετα αν έχουν ανοίξει τα νέα σούπερ μάρκετ στη θέση των καταστημάτων της «Καρυπίδης».

Η υπόθεση έχει στιγματιστεί από την απώλεια μιας εργαζόμενης στα Γρεβενά, η οποία προχώρησε στο απονενοημένο, πριν από μερικούς μήνες.

Τα εγκαίνια του καταστήματος των Ιωαννίνων χαρακτηρίστηκαν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρώην εργαζόμενων του «Καρυπίδη», αλλά και των ΜΑΤ. Το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων με ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Με την αποφασιστικότητα μας και τη μαχητικότητα μας η εργοδοσία της MarketIN πιέστηκε και ζήτησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και τους ίδιους τους εργαζόμενους που απαιτούν δουλειά. Αναγκάστηκαν να δεχτούν τα ονόματα των μη προσληφθέντων εργαζόμενων και δεσμεύτηκαν να έχουν θετική ανταπόκριση μέσα σε μία εβδομάδα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back