Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια, η κατανάλωση και οι… ψηφοφόροι

Εικόνα του άρθρου Η ακρίβεια, η κατανάλωση και οι… ψηφοφόροι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 22:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την κυβέρνηση δείχνουν ως υπεύθυνη για την ακρίβεια οι τέσσερις στους δέκα. Μόνο οι δύο στους δέκα πιστεύουν ότι έχει αποδώσει το «καλάθι του νοικοκυριού». Σχεδόν οκτώ στους δέκα να έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες.

Τα παραπάνω αποτελούν τα κύρια συμπεράσματα έρευνας της Netrino σε συνεργασία με την Rass που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Food Retail Summit 2023.

Όπως ανέφεραν ο κ. Γιώργος Παπαγεωργακόπουλος, Founding Partner Netrino και η κα Μαρία Κρακλιούμη, υπεύθυνη Ερευνών Rass A.E  για το 41,7% των ερωτηθέντων (σ.σ. σε δείγμα 1000 – Δεκέμβριος 2022) οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι ευθύνη της κυβέρνησης ενώ για το 57,3% οφείλεται στην διεθνή συγκυρία.

Το 76,2% έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες περιορίζοντας π.χ. την αγορά ρούχων, εξόδους στην εστίαση, τη θέρμανση, τη μετακίνηση) ενώ το 23,1% απάντησε ότι δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο περιορισμό.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου 2023  από το 76,2% που έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις συνήθειές του, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ έχουν περιορίσει πολύ λιγότερο τις συνήθειες σε σχέση με τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. 

Συγκεκριμένα το ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ διαμορφώνεται στο 57,4% ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ στο 87,9%, στο ΚΙΝΑΛ 85,6% και τα λοιπά κόμματα στο 88,1%.

Περισσότερο από όλους έχουν ανατρέψει τις συνήθειές τους είναι οι ηλικίες 17-44 ετών, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι αλλαγές δεν έχουν κάνει μόνο όσοι δηλώνουν κακή ή μέτρια οικονομική κατάσταση αλλά και αυτοί που έχουν πολύ καλή σε ποσοστό μάλιστα 48,6%.

Για το 69,7% των ερωτηθέντων η πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει αποδώσει ενώ μόλις το 20,8% εκτιμά ότι έχει αποδώσει, ενώ το 8,2% δεν ήξερε το μέτρο.

Από τους δύο στους δέκα που εκτιμά ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει ανταποδοτικότητα αφορά σε πολίτες που έχουν καλή και πολύ καλή οικονομική κατάσταση και η ιδεολογική τους τοποθέτηση κινείται στον άξονα της κεντροδεξιάς και δεξιάς, με ποσοστά 42,3% και 29,8% αντίστοιχα, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σε όσους κινούνται στο «φάσμα» της κεντροαριστεράς και αριστεράς με 9,2% και 3,9% αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από το Ναυτεμπορική



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back