Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Γυναίκα πρόσφυγας»: μια μουσικοθεατρική παράσταση

Εικόνα του άρθρου «Γυναίκα πρόσφυγας»: μια μουσικοθεατρική παράσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2022, 21:16
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Γυναίκα πρόσφυγας» θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στη Θεσπρωτία, στις 21 και 22 Ιουλίου, στις 21:00.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που φέτος είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση περιλαμβάνει ανθολογία σημαντικών τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριο της εμβληματικής τραγουδίστριας Μαρίκας Παπαγκίκα σε συνδυασμό με θεατρική απόδοση πρωτότυπων κειμένων που αναφέρονται στην προσωπικότητα, την πορεία και το έργο της.

Γεννημένη στην Κω, η Μαρίκα ακολουθεί τους γονείς της που μεταναστεύουν στην Αίγυπτο το 1913. Εκεί παντρεύεται τον μουσικό Κώστα Παπαγκίκα και κάνει τις πρώτες καλλιτεχνικές εμφανίσεις της. Δύο χρόνια μετά ταξιδεύει στην Αμερική όπου εγκαθίσταται και ζει ως το τέλος της ζωής της το 1943. Στη Νέα Υόρκη αρχίζει η μεγάλη καριέρα αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας. Γίνεται σύντομα διάσημη, διευθύνει κέντρα διασκεδάσεως τύπου καφέ-αμάν της εποχής και ηχογραφεί πάνω από 200 τραγούδια ελαφρά, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Η φήμη της εξαπλώνεται και τα τραγούδια της αγαπιούνται μέσα απ’ τους δίσκους της που φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθιστώντας την πρεσβευτή της ελληνικής μουσικής και ανοίγοντας τον δρόμο της στη μουσική βιομηχανία.

Η μυθική Μαρίκα, είναι η πρώτη ανάμεσα στις άλλες σημαντικές ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής, όπως η κυρία Κούλα και η Αμαλία Βάκα, και «μια τέτοια μουσικοθεατρική παράσταση, εκδήλωση αναφοράς και τιμής στο πρόσωπό της, είναι ζήτημα χρέους του νεοελληνικού κόσμο στην πολιτιστική ιστορία του τον περασμένο αιώνα» όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και ενορχήστρωση της παράστασης έχει αναλάβει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Θα εμφανιστούν η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας: Φίλιππος Ρέτσιος, πιάνο,

Κώστας Γεδίκης, ούτι, μαντολίνο, Σωτήρης Μαργώνης,  βιολί, Κώστας Κωνσταντίνου, κοντραμπάσο, Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρες,  Δήμος Βουγιούκας, ακορντεόν, Περικλής Κατσώτης, κρουστά, Ανδρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι.

Στο τραγούδι η Ασπασία Στρατηγού. Στην αφήγηση η Νεφέλη Μαϊστράλη.

Επιμέλεια κειμένων ο Θωμάς Κοροβίνης. Σκηνοθετική επιμέλεια ο Θανάσης Ζερίτης.

Για την παράσταση, με δωρεάν είσοδο, απαιτείται η προκράτηση θέσης μέσω της σχετικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα https://digitalculture.gov.gr/2022/07/gineka-prosfigas-archeo-theatro-gitanon/.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδας ένας πολιτισμός» προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο, μόνο με το αντίτιμο εισιτηρίου σε κάθε αρχαιολογικό χώρο. Για την είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων ισχύει αντίτιμο εισιτηρίου 3 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (μειωμένο).

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της και τα εξής απαραίτητα:

*Στον χώρο του αρχαίου θεάτρου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα ούτε η κατανάλωση φαγητού και ποτών

*Για λόγους προστασίας του αρχαίου μνημείου συνιστάται η αποφυγή υποδημάτων με αιχμηρό τακούνι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back